Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Negocieri avansate cu China pentru constructia unei noi termocentrale la Rovinari

Negocieri avansate cu China pentru constructia unei noi termocentrale la Rovinari


Negocierile cu partea chineza pentru constructia unei noi termocentrale la Rovinari sunt foarte avansate, reprezentantii investitorilor urmand sa vina in Romania in perioada imediat urmatoare, a declarat vicepremierul Liviu Dragnea, la finalul vizitei efectuate in China.

Constructia termocentralei Rovinari, cu un nou grup energetic de 500 MW, a fost inclusa in vara anului trecut in Planul national de investitii al Guvernului, fiind prezentat atunci ca grupul China Huadian Engineering ar urma sa asigure o investitie de circa un miliard dolari.

In luna noiembrie, conducerea Complexului Energetic Oltenia a incheiat cu presedintele companiei China Huadian Corporation un acord de intentie de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari.

Marti, Dragnea a reluat faptul ca autoritatile romane intentioneaza sa construiasca la Rovinari o noua termocentrala, de 500 MW, cu randament dublu.

"Cu aceeasi cantitate de carbune, obtii o cantitate dubla de energie si, foarte important, se respecta normele de mediu", a spus Dragnea.

In urma cu cinci zile, Greenpeace Romania si un reprezentant de la Viena al organizatiei ecologiste au masurat, la Rovinari, gradul de poluare in apropierea termocentralei din localitate, rezultatele inregistrate aratand o depasire a pulberilor din aer cu mult peste parametrii legal admisi.

Complexul Energetic Oltenia a precizat, prin purtatorul de cuvant Elena Zamfir, ca a investit in ultimii ani in instalatii de desulfurare si in modernizarea celor de evacuare a zgurii in sistem de slam dens, inregistrandu-se scaderi considerabile ale gradului de poluare in atmosfera.

Purtatorul de cuvant a precizat, de asemenea, ca, din punctul de vedere al CE Oltenia, masuratorile efectuate de Greenpeace la Rovinari au fost influentate "categoric" de amplasarea aparatelor de masura la 30 de metri de un drum circulat din oras. Zamfir afirma ca grupurile energetice ale Termocentralei Rovinari sunt toate modernizate, cu instalatii de desulfurare in functiune si cu emisii de praf de sub 20 mg/Nmc, fata de limitele legale de 50 mg/Nmc.

La finalul vizitei, Dragnea s-a referit si la proiectul hidroenergetic de la Tarnita-Lapustesti, evaluat la peste 1,1 miliarde de eurosustinand ca de acesta sunt interesate aproape toate companiile cu care a discutat, ceea ce, pentru Romania, este foarte bine, pentru ca "va fi concurenta".

In luna noiembrie, directorul companiei de proiect pentru constructia hidrocentralei Tarnita-Lapustesti (judetul Cluj) a semnat o scrisoare de confort in acest sens cu vicepresedintele executiv al Sinohydro Corporation.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 4247 ori