Investitiile straine au scazut de 6 ori in 3 ani de criza. Vezi ce multinationale ne-au parasit

Luni, 26 Decembrie 2011, ora 13:03
2818 citiri
Investitiile straine au scazut de 6 ori in 3 ani de criza. Vezi ce multinationale ne-au parasit
Investitiile au scazut vertiginos

Primul an de criza, 2008, a reprezentat pentru Romania un record la capitolul "investitii straine directe", tara noastra reusind sa atraga 9,5 miliarde de euro. In doar trei ani, aceasta suma s-a micsorat de sase ori, banii din afara ajungand la un nivel comparativ cu cel din anul 2003.

In primele 10 luni ale acestui an, investitiile straine directe au fost de doar 1,3 miliarde de euro, in scadere cu 43,8% fata de nivelul din aceeasi perioada a anului trecut. Daca ar fi sa comparam cu anul record pentru Romania, 2008, rezultatele sunt dramatice. Daca anul acesta s-a investit in medie 130 de milioane de euro pe luna, in primul an de criza suma era de aproximativ sase ori mai mare - 775 milioane de euro lunar.

In plus, in prima luna a anului 2009, Romania avea 24.000 de exportatori. Acum are doar 15.000.

Un capitol important al investitiilor straine directe este reprezentat de banii veniti din partea companiilor din afara care activeaza in Romania.

Pierderile cauzate de plecarea Nokia nu mai sunt o noutate pentru romani, insa iesirea producatorului finlandez din tara noastra a fost doar o picatura (importanta, ce-i drept) intr-un ocean.

Iata care au fost cele mai importante companii pe care Romania a reusit sa le piarda in trei ani de criza.

Nokia - fabrica din Cluj

Cel mai socant exit al unui investitor strain a fost, de departe, cel al Nokia. Dupa doar trei ani si jumatate de la inceperea productiei de telefoane mobile in fabrica de la Jucu, Nokia a anuntat, la sfarsitul lunii septembrie 2011, inchiderea fabricii in care lucrau 2.200 de angajati.

La doar o luna dupa acest anunt, primii 500 de oameni au ramas fara loc de munca, iar activitatea de productie a incetat la 30 noiembrie. Dupa aceasta data, o parte din muncitori au fost pastrati pentru dezasamblarea liniilor de productie si relocarea acestora in Asia.

Nokia investise 60 de milioane de euro in aceasta fabrica si avea de gand sa o transforme in cea mai mare unitate de productie a companiei din intreaga lume.

ING - centrul de servicii de la Cluj-Napoca

In luna martie a acestui an, ING Asigurari a anuntat inchiderea centrului de servicii de la Cluj-Napoca, dupa doar sase luni de functionare.

Motivul? "Decizia a venit ca urmare a schimbarii strategiei diviziei de asigurari, care a renuntat la centralizarea operatiunilor, in favoarea flexibilizarii serviciilor", dupa cum au explicat reprezentantii companiei.

ING avea planuri mari, numarul de angajati trebuind sa ajunga la 400 anul acesta si la 1.000 in 2013.

Coca-Cola - fabricile din Iasi si Suceava

In august 2009, Coca-Cola HBC a anuntat ca urmeaza sa inchida fabrica din Iasi si una dintre cele doua unitati de imbuteliere a apei minerale din judetul Suceava.

Producatorul a cosiderat ca productia este mai profitabila in Republica Moldova.

Acestea nu au fost primele iesiri de pe piata romaneasca realizata de Coca-Cola. Producatorul inchisese o fabrica din Bucuresti in 2007 si o unitate din Oradea, in 2008.

Nestle - fabrica de inghetata de la Bucuresti

In august 2008, Nestle anunta ca, incepand cu 1 septembrie, va transfera liniile de productie de inghetata de la Bucuresti la Varna, in Bulgaria.

In unitatea din Romania lucrau 76 de angajati.

Nestle intrase pe piata romaneasca odata cu achizitionarea Delta Ice-Cream, in 2006, tranzactie in care era inclusa si unitatea de productie ce avea sa fie inchisa doi ani mai tarziu.

Kraft Foods - fabrica de ciocolata de la Brasov

Un alt mare investitor care a parasite Romania a fost Kraft Foods, care a anuntat in noiembrie 2008 inchiderea fabricii de ciocolata de la Brasov. Au fost afectati de aceasta decizie aproximativ 440 de angajati.

"Inchiderea nu are nici o legatura cu criza. In Brasov posibilitatile erau limitate din cauza spatiului, mai ales ca fabrica se afla in mijlocul orasului", a declarat Doina Cavache, Corporate Affairs Manager al Kraft Foods Romania.

Destinatia Kraft a fost, la fel ca si in ca Nestle, Bulgaria.

Colgate - fabrica de la Brasov

Tot la sfarsitul lui 2008, a plecat si Colgate-Palmolive de la Brasov, fabrica fiind relocata in Polonia.

Plecarea companiei a afectat 190 de angajati. Fabrica fusese preluata in 1992, aici fiind produsa marca Super Cristal, Norvea si after-shave-urile Damaris.

Plecarile continua!

Tnuva

La 28 noiembrie 2011, s-a aflat ca firma israeliana Tnuva ia in calcul incetarea productiei din Romania, dup ace a investit pe piata locala peste 60 de milioane de euro.

Decizia are la baza faptul ca Tnuva Romania inregistreaza pierderi semnificative, aceasta urmand sa fie una din primele probleme ce trebuie rezolvata de noul presedinte al grupului Tnuva, Shlomo Rodev.

Daca nu va putea fi vanduta subsidiara din Romania, grupul israelian o va inchide.

Dacia

Dupa anuntul Nokia si Tnuva de retragere a productiei din Romania, o lovitura grea a venit din partea Dacia. In 2012, urmeaza sa inceapa productia la noua uzina Dacia din Maroc.

Cu ocazia acestui anunt, Constantin Stroe, vicepresedintele Dacia, si-a avertizat angajatii: "Sper ca vor avea un plus de intelepciune sa priceapa ca in cazul in care piata auto cade, ar putea fi preferata uzina din Maroc pentru productia automobilelor Dacia".

Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
#investitii straine directe, #investitor strain, #economie romania, #criza economica romania, #nokia jucu, #Tnuva fabrica Romania , #Investitii