Investitiile la aeroportul international Brasov-Ghimbav au fost stopate

Luni, 16 Februarie 2015, ora 15:19
2196 citiri
Investitiile la aeroportul international Brasov-Ghimbav au fost stopate
Foto: bzb.ro

Vicepresedintele Consiliului Judetean Brasov, Claudiu Coman, a declarat luni, intr-o conferinta de presa, ca, pana la clarificarea proprietatii terenului unde se construieste aeroportul Brasov-Ghimbav, orice investitie inceteaza la acest obiectiv.

"Pana nu finalizam problema proprietatii asupra terenului, nu putem sa facem nimic in ceea ce priveste continuarea investitiilor la aeroport. Vechea Hotarare de Guvern 197/2009, prin care terenul pe care se construieste aeroportul, proprietate a Institutului National de Cercetare pentru Cartof si Sfecla de Zahar Brasov, a fost trecut in proprietatea Consiliului Judetean, a expirat anul trecut. Conform acelei Hotarari de Guvern, aeroportul trebuia construit in cinci ani, lucru care nu s-a intamplat. De aceea ne-am pus de acord cu reprezentantii Guvernului sa venim cu o initiativa legislativa de modificare a Hotararii de Guvern prin care terenul ne-a fost alocat pe o durata de cinci ani si sa prelungim aceasta alocare pana la 15 ani. Acesta este lucrul pe care trebuie sa-l facem pentru a continua investitia intr-o forma sau alta", a explicat vicepresedintele CJ Brasov, potrivit Agerpres.

El a afirmat ca vineri, cand va avea loc sedinta Consiliului Judetean, initiativa legislativa va fi trecuta prin acest for, urmand ca, in termen de 10 zile, Prefectura sa dea avizul de legalitate si in cele din urma sa fie inaintata Guvernului.

"Speram sa ne incadram intr-un termen de 30-60 de zile maxim pentru a putea merge mai departe cu negocierile pentru cei interesati sa finalizam aeroportul. Nu am prevazut bani in buget pentru continuarea investitiilor la aeroport tocmai pentru ca situatia este neclara si nu avea rost sa dezechilibram bugetul judetului punand bani intr-un capitol de unde nu eram siguri ca putem sa-i cheltuim", a mai precizat vicepresedintele CJ.

El a spus ca, deocamdata, a fost prevazuta suma de 500.000 de lei pentru cheltuieli uzuale la pista finalizata anul trecut.

Daca Hotararea de Guvern va fi promovata, Consiliul Judetean va continua negocierile pentru atragerea de investitori precizand ca de cateva luni institutia este in tratative cu Primaria Brasov si, de asemenea, Guvernul, prin Aeroportul Otopeni, poate fi un partener. O a treia varianta ar fi licitatie publica pentru concesionarea lucrarilor ramase de finalizat, turnul de control si terminalul, avand in vedere ca suprafetele de miscare vor fi construite din bugetul propriu al CJ.

Viitorul aeroport International Brasov-Ghimbav se intinde pe 200 de hectare, in prezent fiind construita pista in lungime de 2850 de metri si lata de 45 de metri.

Prezent la conferinta de presa, arhitectul sef al judetului, Adrian Ibanescu, a precizat ca, pana in prezent, s-au executat aproximativ 20% din lucrari si s-au cheltuit 20 de milioane de euro din bugetul judetean, pentru la finalizarea lucrarilor ramase fiind necesara o suma cuprinsa intre 50-60 milioane de euro.

Samsung ar putea lansa ceasuri inteligente cu o funcție de monitorizare a glicemiei
Samsung ar putea lansa ceasuri inteligente cu o funcție de monitorizare a glicemiei
Un nou raport sugerează că Samsung ar putea introduce monitorizarea glicemiei în ceasurile sale inteligente de generație următoare, o inovație care ar putea transforma modul în care...
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google a anunțat recent implementarea unei noi funcții de inteligență artificială în aplicația Google Maps, destinată să transforme modul în care utilizatorii descoperă noi locuri....
#aeroportul international Brasov Ghimbav, #investitii aeroport Brasov Ghimbav , #Investitii