Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Contractul cu Bosch prevede despagubiri daca investitorul va inchide fabrica mai repede

Contractul cu Bosch prevede despagubiri daca investitorul va inchide fabrica mai repede


Seful Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, sustine ca in contractul care va fi semnat cu compania Bosch vor fi prevazute clauze privind plata unor despagubiri din partea investitorului in cazul in care fabrica din Parcul Industrial Tetarom III din Jucu se va inchide inainte de termenul prevazut.

"Consiliul Judetean Cluj va analiza, miercuri, intr-o sedinta extraordinara, contractul cu compania Bosch, iar dupa aprobare, sa fie semnat vineri".

"Contractul prevede, pe langa aspectele tehnice care tin de secretul economic al companiei, si clauze care vor fi publice, legate de teren, raporturile contractuale dintre parti, durata investitiei, perioada de realizare si consecintele in cazul in care investitiile nu se vor face in termenul stabilit si la parametri conveniti".

"In cazul in care relatiile contractuale se incheie din diferite motive, a se vedea cazul Nokia, se prevad posibilitati prin care CJ Cluj sa poata fi despagubit", a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise.

Bosch va achita catre SC Tetarom SA o taxa de concesiune de 0,1 euro pe metru patrat

Potrivit acestuia, prin contract Bosch va achita catre SC Tetarom SA, administratorul Parcului Industrial din Jucu, o taxa de concesiune de 0,1 euro pe metru patrat, adica 21.500 de euro pe an, aferenta suprafetei de 21,5 hectare de care dispune compania la Jucu.

"Compania are si posibilitatea de a cumpara terenul de la Jucu, dar daca Bosch vrea sa il revanda, atunci diferenta revine CJ Cluj intrucat afacerea perfectata nu are ca scop obtinerea de profituri din plus-valoarea adusa unui teren, ci terenul este pus la dispozitie la un pret avantajos pentru a stimula o investitie si a crea locuri de munca", a spus Tise.

Potrivit acestuia, si compania finlandeza Nokia avea posibilitatea de a cumpara terenul de sub fabrica din Jucu la un pret de 6 euro pe metru patrat, dar aceasta a refuzat.

Investitia Bosch va asigura, intr-o prima faza, peste 300 noi locuri de munca

Contractul dintre CJ Cluj si Bosch prevede o durata de concesiune a terenului din Parcul Industrial Tetarom III de la Jucu de 49 de ani.

Producatorul german de componente auto Bosch va concesiona, in judetul Cluj, un spatiu de productie de 215.000 metri patrati pentru o investitie in valoare totala de 77 milioane euro, potrivit datelor prezentate, in 2 februarie, de conducerea companiei.

Grupul german estimeaza ca investitia va asigura, intr-o prima faza, peste 300 noi locuri de munca, transmitea Guvernul printr-un comunicat.

Bosch ar urma sa isi instaleze facilitatile de productie pe 21 de hectare din parcul industrial Tetarom III, parcul unde a functionat si fabrica de telefoane mobile Nokia.

Pe de alta parte, CJ Cluj preciza inca din luna septembrie a anului trecut, cand Nokia isi anunta plecarea din Romania, ca negociaza cu compania germana Bosch pentru o investitie intr-o fabrica de componente auto in parcul industrial Tetarom III. La acel moment, reprezentantii CJ Cluj mai spuneau ca negocierile cu germanii de la Bosch durau de peste zece luni.

Grupul Bosch este prezent in Romania din anul 1994 si detine cinci companii. Compania Robert Bosch SRL a realizat in 2010 o cifra de afaceri de 249,5 milioane de lei (circa 59 milioane euro), conform sitelui Ministerului Finantelor Publice.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1721 ori