Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Seful OPSPI: Restructurarea Plafar nu este una de succes

Seful OPSPI: Restructurarea Plafar nu este una de succes


Restructurarea Plafar nu poate fi considerata o restructurare judiciara de succes, in conditiile in care performanta economica nu se traduce neaparat prin profit, considera seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Gabriel Dumitrascu.

Acesta a explicat, marti, intr-o dezbatere cu privire la economia romaneasca in context european, ca la intrarea in administrare judiciara Plafar avea puncte de lucru, centre de colectare si de prelucrare la Buzau, Ramnicu Sarat, in judetul Constanta, la Craiova, la Timisoara si o fabrica mare la Brasov.

"Cert este ca, dupa insolventa, a ramas cu un singur punct de lucru, la Cluj, unde se mai prepara sucuri din plante medicinale. Nu poate fi considerata o restructurare judiciara de succes restructurarea Plafar. Am avut o discutie cu domnul Borza (reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica - n.r.) pe performanta economica, element care nu se traduce neaparat prin profit, cel putin in acceptiunea noastra", a spus Dumitrascu.

Seful OPSPI a precizat ca discutia cu reprezentantul Euro Insol a vizat masura in care Hidroelectrica, la iesirea din insolventa, va fi mai pregatita pentru o economie competitiva.

"Singurii parametri aruncati in fata - profitul si rambursarea catre creditori - nu mi se par relevante, pentru ca, uitandu-ne pe executia bugetara de anul trecut la Hidroelectrica, programul de mentenanta taiat neefectuat plus programul de investitii stopat neefectuat, cele doua costuri insumate, dupa parerea mea, dar si a altora, ar fi trebuit sa fie mult mai mici decat profitul raportat la finele anului.

Din contra, cele doua componente - mentenanta neefectuata si investitiile neefectuate, dar bugetate, comparate cu profitul realizat sunt mult mai mari. Deci, asta spune ca o parte din fondurile neutilizate in mentenanta, in intretinere - si discutam de un sector unde mentenanta este o religie; ori o faci la timp si iti merg utilajele si ai siguranta pentru anii urmatori ori nu o faci si atunci poti sa ai un aparent profit pe anul in curs, dar la anul sa te trezesti cu avarii neprogramate - vor avea efect multiplicat in bilant. Dar firma nu va mai fi in insolventa", a argumentat Dumitrascu.

In concluzie, seful OPSPI a atras atentia asupra faptului ca intrarea intr-o procedura de administrare judiciara si un program de reorganizare condus de un administrator judiciar nu reprezinta o solutie universal valabila.

"Starea de insolventa nu este o caracteristica doar a societatilor cu capital majoritar de stat. Insolventa nu tine de calitatea actionarului, tine de mult prea multi alti factori. Nici macar nu este o relatie directa intotdeauna cu managementul executiv al societatii. Sunt multiple exemple cand macro-mediul a determinat intrarea in insolventa", a incheiat Gabriel Dumitrascu.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1838 ori