Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Presedintele ARB: Insolventa in Romania reprezinta 20% din PIB

Presedintele ARB: Insolventa in Romania reprezinta 20% din PIB


Gradul de insolventa existent la nivel national este de 20% din Produsul Intern Brut (PIB), in timp ce activele bancare din Romania se ridica la 64% din PIB, a declarat, joi, intr-o conferinta de specialitate, Florin Danescu, presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

"La nivel european, efectul de multiplicare bancar se traduce in 366% din PIB-ul european active bancare, iar 200% inseamna creditare comparabila cu PIB-ul european. In Romania discutam de 64% active bancare din PIB. Deci, nu vorbim in Romania de o bancarizare exagerata, dimpotriva. Fondurile structurale sunt esentiale pentru acoperirea gap-ului existent intre Romania si celelalte tari europene (...) Noi, bancile, ca si celelalte industrii, urmarim o dinamica mai buna a economiei romanesti.

Daca inregistram la nivel national o insolventa de 20% din PIB si intelegem ca de la astfel de cifre creeaza o neincredere generalizata si o restrictie a participarii jucatorilor in parteneriate ... De asemenea, 40% din creditarea neguvernamentala se acorda IMM, dar numai jumatate dintre acestea se califica pentru a primi credite. Intelegem, astfel, nevoia considerabila a capitalizarii companiilor din Romania, dar nu numai a celor romanesti", a spus Danescu.

Rolul bancilor in absorbtia fondurilor europene

Potrivit reprezentantului ARB, pe tema fondurilor europene, bancile isi aroga o contributie esentiala la gradul de absorbtie existent la ora actuala.

"S-a discutat destul de mult despre subiectul fondurilor europene. De ce s-ar continua astfel de discutii? Pentru ca fondurile structurale in Romania au o importanta specifica. Daca plecam de la realitatile economiei romanesti si constatam ca acumularea de capital nu este una comparabila cu cea europeana, intelegem ca factorul de multiplicare al unui euro din fonduri structurale este covarsitor mai mare in Romania decat tarile europene, in general.

Fondurile structurale devin de importanta absolut prioritara, iar noi, bancile, ne bucuram sa fim solicitati in administrarea acestor fonduri (...) Suntem absolut onorati si intelegem rolul nostru economic si social din perspectiva cresterii gradului de absorbtie prin contributia bancilor in Romania. Cred ca experienta este esentiala, pe care trebuie sa o complementam acolo unde aceasta nu este. Bancile pot aduce acest bagaj de experienta in cresterea gradului de absorbtie a fondurilor structurale in Romania", a explicat presedintele executiv al ARB.

Florin Danescu a apreciat, totodata, ca "piata libera inseamna riscuri, iar eliminarea acestora inseamna iesirea de pe piata libera".

"Suntem de acord cu faptul ca numarul mare de riscuri duce la refuzul unei decizii de business. Bancile constata aceeasi abordare si la nivel european, in general, apropo de riscuri. Exista o nota de pozitie a Federatiei Europene a Bancilor, care spune ca piata libera inseamna riscuri, dar dorinta de reglementare spre eliminarea riscurilor inseamna iesirea din piata libera. Asociatia Romana a Bancilor este absolut doritoare de participare la acest proiect al fondurilor structurale pentru Romania, dar suntem atenti, in acelasi, timp la riscul reputational, cu atat mai mult cu cat industria bancara considera ca exista o mare diferenta intre perceptie si realitate", a afirmat Danescu.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1340 ori