Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Moody's: Insolventa Hidroelectrica afecteaza profilul de credit al Romaniei

Moody's: Insolventa Hidroelectrica afecteaza profilul de credit al Romaniei


Intrarea Hidroelectrica in insolventa afecteaza situatia financiara a Guvernului si implicit profilul de credit al Romaniei, deoarece creste probabilitatea platii datoriilor companiei de la bugetul de stat si intarzie privatizarea, potrivit unei analize Moody's.

Totodata, insolventa stabileste un precedent care genereaza incertitudine in randul creditorilor celorlalte companii de stat din Romania, noteaza agentia de rating, care a retrogradat la mijlocul saptamanii trecute cu patru trepte ratingul Hidroelectrica, la "B2", cu perspectiva negativa.

Moody's atribuie Romaniei ratingul "Baa3", cu perspectiva stabila, ultima treapta in categoria "investment grade" a emitentilor cu recomandare pentru investitii pe termen lung.

"Mai mult, motivatia oficiala a companiei pentru declararea insolventei este reorganizarea, si nu falimentul, ceea ce sugereaza ca eventuale masuri mai putin extreme de reorganizare ori nu au fost luate in calcul, ori nu au fost posibile, ceea ce indica deficiente institutionale in cadrul companiei, in mediul in care opereaza, sau ambele variante", se spune in raportul Moody's.

Tribunalul Bucuresti a admis, la 20 iunie, deschiderea procedurii de insolventa in cazul Hidroelectrica, solicitata pe 15 iunie.

Guvernul s-a angajat, fata de FMI si Comisia Europeana, sa renegocieze contractele bilaterale de vanzare de energie incheiate de Hidroelectrica la preturi sub cele din piata.

In plus, situatia financiara a companiei s-a deteriorat din cauza secetei, care a afectat productia de electricitate, dar si pe fondul cresterii cheltuielilor operationale.

Moody's noteaza ca nu este clar ce efect va avea procedura de insolventa in cazul acestor contracte, nici cum va fi afectata plata datoriilor.

Efecte ale intrarii in insolventa in cazul Hidroelectrica

Desi Hidroelectrica sustine ca va respecta contractele in perioada procedurii de insolventa si restructurare, care ar putea dura aproximativ un an si jumatate, nici compania, nici Guvernul nu au precizat concret cum vor fi efectuate platile catre creditori, astfel ca insolventa creste riscul de neplata, avertizeaza agentia de rating.

Totodata, cererea de intrare in insolventa din partea unei companii detinute de stat se reflecta in mod negativ asupra profilului de credit al Romaniei, generand incertitudini si stabilind un precedent in ochii creditorilor si ai celorlalti parteneri comerciali ai societatilor de stat din Romania, se spune in raport.

Chiar daca creditorii nu vor pierde nimic, insolventa creste probabilitatea ca guvernul sa fie nevoit sa plateasca aproximativ 70 milioane de dolari din datoria companiei, reprezentand, potrivit estimarilor Moody's, suma garantata de stat.

"Suma nu este mare raportat la datoria guvernului, de 58 miliarde de dolari, dar datoria totala a Hidroelectrica, pe care o estimam la aproximativ 725 milioane de dolari, este un risc semnificativ pentru stat daca Executivul va decide sa ofere surpjin financiar companiei in perioada procedurii de insolventa", se spune in analiza Moody's.

Insolventa va intarzia semnificativ si procesul de vanzare a unei participatii de 10% din actiunile Hidroelectrica, asumat de Guvern in scrisoarea de intentie convenita cu FMI si UE.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1255 ori