Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Remus Borza: Statul, unul dintre baietii destepti de la Hidroelectrica

Remus Borza: Statul, unul dintre baietii destepti de la Hidroelectrica


Statul a fost unul dintre "baietii destepti" de la Hidroelectrica, care a dus o politica nesabuita prin contracte paguboase pentru companie si investitii in favoarea altor institutii, a afirmat Remus Borza, seful firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

"Pe semnatura mai multor ministri, Hidroelectrica a fost constransa sa achizitioneze energie electrica la pretul de 234, 250 de lei (pe MWh - n.r), pentru ca ulterior sa o vanda baietilor destepti la 130 de lei sau in piata reglementata la 189 de lei.

Ne mai miram cum a ajuns Hidroelectrica in insolventa, sa inregistreze la 20 iunie 2012 datorii de peste 1 milliard de euro, pierderi la 31 decembrie 2011 de 124 milioane de lei, pierderi la 20 iunie 2012 de 202 milioane lei? Este o consecinta a acestei politici nesabuite de a trage din toate partile in Hidroelectrica", a mai spus el, citat de Mediafax.

EuroInsol cere 30 mil de euro "datoria" Ministerului Economiei

EuroInsol a transmis o solicitare Ministerul Economiei pentru plata sumei de 30 milioane euro, cu care s-a angajat sa contribuie la retehnologizarea ecluzei Portile de Fier I.

Litigiul urmeaza sa fie solutionat prin efectuarea unei compensari prin dividendele detinute de minister la Hidroelectrica, a declarat Remus Borza, reprezentantul EuroInsol, administratorul judiciar al companiei, cu prilejul inaugurarii lucrarilor de retehnologizare a ecluzei de la Portile de Fier I.

"In 19 septembrie 2012 am transmis o cerere catre Ministerul Economiei pentru a veni cu banii necesari pentru lucrarile Hidroelectrica, in conditiile in care trebuia sa participe la investitie, potrivit unei Hotarari de Guvern in acest sens. Dar MECMA are de luat dividende, trebuie sa dea 147 milioane lei, probabil se va face o compensare", a afirmat Remus Borza, conform Agerpres.

Investitia totala in retehnologizarea ecluzei Portile de Fier I s-a ridicat la 63 milioane euro, a adaugat acesta.

"Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri trebuia sa participe la proiectul retehnologizarii ecluzei de la Portile de Fier I cu 30 milioane euro. Insa, s-ar putea ca cel mai destept baiat dintre baietii destepti sa fie statul roman. Dupa anul 2000 s-a pus problema reabilitarii obiectivului, in 2004 s-au aprobat indicatorii tehnico financiari.

Remus Borza: Statul a fost unul dintre baietii destepti de la Hidroelectrica

Cu suma de 147 milioane lei trebuia sa vina statul ulterior. Dar numai Hidroelectrica a venit cu banii. Statul a inteles doar sa ceara bani de la Hidroelectrica pentru diverse investitii, la care componenta energetica era secundara, principalii beneficiari fiind Ministerul Transporturilor, Administratia Nationala Apele Romane, spre exemplu pentru lucrari de irigare in Gorj, in Dolj sau consolidari de maluri. Sunt cinci investitii, in valoare totala de un miliard de euro", a explicat Remus Borza.

Ecluza romaneasca de la Barajul Portile de Fier I a fost repusa sambata in functiune, dupa ce aproape timp de un an si jumatate a fost inchisa pentru efectuarea ultimei etape a lucrarilor de reabilitare.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 2056 ori