Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Banca ia 50% din leafa rau-platnicului

Banca ia 50% din leafa rau-platnicului

In ultima vreme, tot mai multi clienti ai bancilor refuza sa-si plateasca ratele, tocmai pe motivul ca este criza si nu vor pati nimic. In aceste conditii, in situatia creditelor negarantate cu un bun mobil sau imobil, bancile apeleaza la poprirea salariului debitorului.

In cadrul popririi, instanta de executare ii trimite angajatorului o adresa, prin care-l informeaza de situatie.

"De la momentul primirii acestei adrese, angajatorul are obligatia de a plati un procent din salariul debitorului (procent ce nu poate depasi 50% din salariul net, conform articolului 164 alineat 4 din Codul Muncii) direct bancii creditoare", ne-a declarat Alexandru Rusu, avocat partener al casei de avocatura bpv Grigorescu.

Surse bancare spun ca poprirea este una dintre metodele frecvente de a-si recupera banii. "Nu putine sunt cazurile in care banci ca si a noastra a apelat la angajatorul debitorului pentru a-si recupera banii restanti", ne-au spus sursele mentionate.

Una dintre perceptiile complet gresite ale debitorilor rau-platnici este ca bancile isi pot recupera creantele numai la sfarsitul unui proces.

Or, cunoscut fiind faptul ca procesele pot dura si mai mult de 2 ani, multi dintre ei traiesc cu falsul confort ca recuperarea propriu-zisa se va produce intr-un viitor indepartat. Din pacate pentru ei, lucrurile nu stau chiar asa.

"Conform articolului 120 al OU 99/2006 contractele de credit, inclusiv contractele de garantie reala sau personala, incheiate de o institutie de credit constituie titluri executorii.

Prin urmare, sumele restante aferente contractelor de credit pot fi executate imediat, cu rapiditate, fapt care se si intampla de cele mai multe ori, bancile dispunand de asemenea de corpuri de executori bancari proprii", a mai spus avocatul.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2059 ori
Citeste mai multe desprebanca datorii credit