Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Majorarea taxelor locale loveste in turism: 20% din agentii risca falimentul

Majorarea taxelor locale loveste in turism: 20% din agentii risca falimentul


Peste 20% dintre firmele care activeaza in turism ar putea intra in insolventa inca din primul trimestru al anului viitor daca taxele si impozitele locale vor creste, potrivit Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

"Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) nu sustine cresterea taxelor locale cu 16% si considera ca este o masura total nepotrivita in momentul de fata, deorece firmele nu mai pot suporta crestera taxelor sau introducerea unor taxe noi", a spus Mohammad Murad, presedintele FPTR, intr-un comunicat transmis MEDIAFAX.

Guvernul a aprobat miercuri majorarea taxelor si impozitelor locale cu 16,05% incepand de anul viitor, potrivit legii, prin indexarea cu rata cumulata a inflatiei din ultimii trei ani.

Premierul Victor Ponta a declarat ulterior ca nu va publica hotararea de guvern privind actualizarea taxelor locale cu inflatia pana cand nu se va intelege foarte clar ca Executivul nu mareste aceste taxe, iar actualizarea cu rata inflatiei se poate face doar de catre autoritatile locale, daca doresc.

Ponta a precizat ca Guvernul nu face decat sa comunice rata cumulata a inflatiei autoritatilor locale, insa nu poate decide nivelul taxelor, acesta fiind atributul consiliilor locale, care pot reduce taxele cu 4% sau le pot majora cu maximum 36%.

Impozitele depasesc rata profitului

Practic, Guvernul majoreaza girla de impozitare prin indexarea cu inflatia, dar autoritatile locale pot decide sa aplice taxe mai mari sau mai mici fata de noua grila, intr-o limita de variatie de 20%.

"A da mana libera autoritatilor locale inseamna sa le lasi sa ridice taxele la maximum. Cu cativa ani in urma, cand s-a introdus taxa hoteliera de 1-5%, putine consilii locale nu au aplicat-o pe cea maxima, de 5%", a mai spus Murad.

Printre taxele locale pe care trebuie sa le plateasca hotelierii se numara si impozitul pe cladire, de 2% din valoarea activului. Murad spune ca cele 7-8 taxe locale din turism, cumulate, ajung la 5% din valoarea cifrei de afaceri a firmei si depasesc de multe ori rata profitului.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1648 ori