Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Situatie incerta la Fondul Proprietatea: Numirea Franklin Templeton ca administrator, anulata

Situatie incerta la Fondul Proprietatea: Numirea Franklin Templeton ca administrator, anulata


Curtea de Apel Bucuresti a decis, miercuri, irevocabil, anularea unei hotarari AGA a Fondului Proprietatea (FP), prin care compania Franklin Templeton a fost numita administrator unic. Se asteapta volatilitate crescuta pe actiunile FP, avertizeaza brokerii.

Decizia tribunalului nu clarifica, insa, situatia directoratului fondului. "Nu astept ca maine sa isi stranga bagajele si sa plece. Va ramane cel putin o perioada. A fost o AGA in primavara si s-a solicitat ratificarea hotararilor si confirmarea mandatului Templeton", a declarat pentru Business24, avocatul Cristian Dutescu.

Aceasta masura de protectie este sugerata si de administratorul Franklin Templeton, care apreciaza ca decizia Curtii de Apel nu are "impact material asupra Fondului", avand in vedere deciziile actionarilor din cele mai recente adunari.

Volatilitate crescuta pe bursa, dar de scurta durata

Impactul va fi simtit, insa, pe bursa. Discutia de suspendare din functia de administrator al lui Franklin Templeton a mai fost purtata spre sfarsitul anului trecut, iar prima reactie a fost de crestere a volatilitatii emitentului in cauza (FP), investitorii grabindu-se sa elimine din portofoliu un emitent privit drept incert la acel moment, a declarat pentru Business24, brokerul Tradeville, Radu Profeanu:

"Cred ca intr-o prima faza vom vedea un 'sell off', dupa care pretul se va reaseza pe niveluri superioare. Investitorii evalueaza Fondul Prorpietatea mai mult din punctul de vedere al activelor, decat al celui care este administrator pe o perioada limitata. In acest context, putem spune ca putem spune ca FP ramane atractiv datorita valorii activelor detinute, iar perspectivele acestuia depind de cum vor fi acestea administrate", estimeaza brokerul.

Directoratul Fondului Proprietatea, problematic

In 21 decembrie 2011, Tribunalul Bucuresti a constatat nulitatea absoluta a hotararilor Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) Fondului Proprietatea prin care, in data de 6 septembrie 2010 fusese modificat actul constitutiv si era numit administrator unic "Franklin Templeton Investment Management Limited Marea Britanie Sucursala din Bucuresti".

Fondul Proprietatea a contestat decizia cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti, in cadrul unui litigiu cu avocatul Ioana Sfiraiala, actionar al Fondului Proprietatea.

Instanta Curtii de Apel Bucuresti a respins, marti, recursul Fondului Proprietatea, mentinand astfel decizia din decembrie 2011 a Tribunalului Bucuresti. Decizia Curtii de Apel Bucuresti este irevocabila.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura.

La finalul lunii noiembrie 2011, investitorii straini controlau 49,04% din capitalul social subscris al Fondului, actionarii romani aveau 46,77% din titluri, iar Ministerul Finantelor Publice mai detinea 4,19%.

Un pachet de 2,66% din actiuni este indisponibilizat pentru ca statul a subscris titlurile respective, insa nu a participat cu titluri la alte companii in schimbul actiunilor subscrise. Astfel, statul mai poate acorda despagubiri doar in cuatum de 1,53% din actiunile FP.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1922 ori