Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Institutul National de Statistica:

Peste 21.200 de grupuri de intreprinderi, din care 15.722 multinationale, activeaza in Romania

Peste 21.200 de grupuri de intreprinderi, din care 15.722 multinationale, activeaza in Romania


In Romania exista 21.277 grupuri de intreprinderi, din care 5.555 de grupuri rezidente si 15.722 de grupuri de multinationale, informeaza Institutul National de Statistica intr-un comunicat de presa.

Dintre acestea, 101 sunt administrare din interior si 15.621 sunt controlate din strainatate, transmite Agerpres.

Majoritatea grupurilor rezidente sunt constituite din doua sau trei intreprinderi.
In anul 2011, 26% din grupurile de intreprinderi identificate in Romania erau rezidente, iar 90% dintre acestea aveau doua sau trei intreprinderi.

Cea mai mare parte a grupurilor de intreprinderi din Romania isi desfasoara activitatea in comert, industria prelucratoare sau constructii.

Cel mai mare procent de grupuri de intreprinderi au fost identificate, in 2011, in sectiunea comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor (21%), sectiunea industria prelucratoare (16%), sectiunea constructii (14%).

Majoritatea grupurilor de intreprinderi sunt controlate din Germania, Franta sau Olanda

Grupurile de intreprinderi rezidente activeaza in sectiunea comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor (22%), industria prelucratoare (13%), constructii (11%) si activitati profesionale, stiintifice si tehnice (11%).

In functie de ponderea numarului de salariati, majoritatea subgrupurilor de intreprinderi din Romania sunt controlate din Germania, Franta sau Olanda.

Rezultatele anului 2011 indica faptul ca pe primul loc, in functie de ponderea numarului de salariati, se afla subgrupurile de intreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice situate in Germania (17%), pe locul doi sunt cele controlate din Franta (11%), in timp ce 8% din subgrupurile de intreprinderi sunt controlate din Olanda.

Analizat in functie de ponderea numarului de salariati in total grupuri de intreprinderi multinationale controlate din strainatate, subgrupurile de intreprinderi controlate din Germania predomina in industria prelucratoare (7%), in sectiunea comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor (5%) si in sectiunea informatii si comunicatii (1%).

Subgrupurile de intreprinderi controlate din Franta domina in industria prelucratoare (4%), in sectiunea comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor (2%) si in sectiunea intermedieri financiare si asigurari (1%).

Subgrupurile de intreprinderi controlate din Olanda 2% se regasesc in industria prelucratoare, 2% in sectiunea informatii si comunicatii si 1% in sectiunea comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1661 ori