Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

IMM-urile, coloana fracturata a economiei romanesti

IMM-urile, coloana fracturata a economiei romanesti


Sufocate de obligatii fiscale si lipsite de o politica de incurajare a statului, IMM-urile se confrunta cu o crestere vertiginoasa a insolventelor si cu un nivel ridicat de indatorare. Modificarile Codului Fiscal contribuie si ele la "ingroparea" IMM-urilor.

Considerate pe buna dreptate coloana vertebrala a economiei romanesti, in conditiile in care genereaza doua treimi din numarul locurilor de munca si reprezinta 54% din valoarea adaugata din economia nationala, IMM-urile se confrunta cu provocari, atat la nivel fiscal, cat si administrativ.

In Romania, 90% dintre companii sunt IMM-uri, acestea avand un impact semnificativ asupra stabilitatii sistemului financiar, asa cum mentioneaza un studiu Coface. Din soldul creditelor acordate companiilor, 70%, respectiv 85 de miliarde, sunt directionate catre IMM-uri.

Perspectivele nu sunt deloc bune, avand in vedere ponderea scazuta a institutiilor de garantare, absenta unui program solid de garantare, incasarea tarzie a creantelor, perspectivele reduse de creditare suplimentara in perioada urmatoare, dar si nivelul scazut de absorbtie al fondurilor europene.

Dificultatile cu care se confrunta IMM-urile sunt agravate si de modificarea Codului Fiscal. Intreprinderile nu mai pot alege intre impozitul pe venit sau cel pe profit, ci sunt obligate sa plateasca un impozit de 3% pe veniturile realizate de la 1 Februarie 2013.

Prevederea a fost introdusa de la 1 februarie anul acesta, iar efectele nu au intarziat sa apara. Numarul insolventelor din ultimii doi ani a crescut cu 14,5% anual, peste avansul la nivelul tuturor companiilor din economie, de pana in 10%, iar ponderea firmelor mici in totalul insolventelor s-a marit de la 78% in 2010 la 85% in 2012. Reprezentantii Coface se asteapta ca nivelul sa creasca anul acesta.

Doar 21% din microintreprinderi au un management performant

Sursa foto: Coface

Directorul Coface Romania, Constantin Coman, spune ca 2012 a fost primul an cand rata de crestere a insolventei a fost mai mare decat cea a inmatricularilor noi.

"Anul trecut, numarul firmelor nou inmatriculate a crescut cu 2%, in timp ce ritmul de intrare in insolventa a avansat cu 14%. Alta noutate adusa de anul 2012 este ca peste 50% din companii au solicitat singure insolventa, pana acum creditorii solicitau insolventa", mentioneaza Coman.

Potrivit datelor Coface, 20% din cele 400.000 de microintreprinderi active in Romania au un risc ridicat de a intra in insolventa, cu un grad de indatorare de 103%, ceea ce inseamna ca circa 80.000 de firme nu mai pot face fata datoriilor cu veniturile sau activele pe care le detin.

In plus, acestea au o durata medie de incasare a creantelor de 153 de zile, fata de un termen de 52 de zile pe care le au firmele cu un nivel scazut de risc al insolventei.

"Observam o degradare a indicatorilor financiari pentru microintreprinderile intrate in insolventa in ultimii trei ani, acestea prezinta un grad de capitalizare negativ, o crestere a supraindatorarii si o adancire a pierderilor", a adaugat Coman.

Microintreprinderile, cel mai afectat segment din cadrul IMM-urilor

Microintreprinderile au o cifra de afaceri de 2 milioane de euro

Sursa foto: Coface

Microintreprinderile realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pana la doua milioane de euro si se confrunta cu mai multe probleme:

- cel mai ridicat grad de indatorare, respectiv de 99%, ca pondere a datoriilor toate in active,

- cea mai ridicata rata a pierderii (-4,5%),

- cel mai scazut procent de acoperire al datoriilor totale prin cifra de afaceri (37%)

- cea mai extinsa durata medie de incasare a creantelor (172 de zile, cu doua luni mai mult decat cea inregistrata inainte de criza).

Cele mai multe insolvente se inregistreaza in sectoare precum: industria extractiva, cea metalurgica, dar si in industria alimentara si a bauturilor. La polul opus, in sectoarele de activitate cu grad scazut de risc, IT-ul ramane pe podium, fiind urmat de domeniul sanatatii si al asistentei sociale.

Toate cele 3 sectoare mentionate in aceasta categorie au inregistrat pe parcursul anului 2012 un numar de insolvente la 1.000 de firme active mult inferior mediei inregistrate la nivel national.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 4047 ori