IMM-urile, coloana fracturata a economiei romanesti

Miercuri, 20 Martie 2013, ora 09:05
4115 citiri
IMM-urile, coloana fracturata a economiei romanesti

Sufocate de obligatii fiscale si lipsite de o politica de incurajare a statului, IMM-urile se confrunta cu o crestere vertiginoasa a insolventelor si cu un nivel ridicat de indatorare. Modificarile Codului Fiscal contribuie si ele la "ingroparea" IMM-urilor.

Considerate pe buna dreptate coloana vertebrala a economiei romanesti, in conditiile in care genereaza doua treimi din numarul locurilor de munca si reprezinta 54% din valoarea adaugata din economia nationala, IMM-urile se confrunta cu provocari, atat la nivel fiscal, cat si administrativ.

In Romania, 90% dintre companii sunt IMM-uri, acestea avand un impact semnificativ asupra stabilitatii sistemului financiar, asa cum mentioneaza un studiu Coface. Din soldul creditelor acordate companiilor, 70%, respectiv 85 de miliarde, sunt directionate catre IMM-uri.

Perspectivele nu sunt deloc bune, avand in vedere ponderea scazuta a institutiilor de garantare, absenta unui program solid de garantare, incasarea tarzie a creantelor, perspectivele reduse de creditare suplimentara in perioada urmatoare, dar si nivelul scazut de absorbtie al fondurilor europene.

Dificultatile cu care se confrunta IMM-urile sunt agravate si de modificarea Codului Fiscal. Intreprinderile nu mai pot alege intre impozitul pe venit sau cel pe profit, ci sunt obligate sa plateasca un impozit de 3% pe veniturile realizate de la 1 Februarie 2013.

Prevederea a fost introdusa de la 1 februarie anul acesta, iar efectele nu au intarziat sa apara. Numarul insolventelor din ultimii doi ani a crescut cu 14,5% anual, peste avansul la nivelul tuturor companiilor din economie, de pana in 10%, iar ponderea firmelor mici in totalul insolventelor s-a marit de la 78% in 2010 la 85% in 2012. Reprezentantii Coface se asteapta ca nivelul sa creasca anul acesta.

Doar 21% din microintreprinderi au un management performant

Sursa foto: Coface

Directorul Coface Romania, Constantin Coman, spune ca 2012 a fost primul an cand rata de crestere a insolventei a fost mai mare decat cea a inmatricularilor noi.

"Anul trecut, numarul firmelor nou inmatriculate a crescut cu 2%, in timp ce ritmul de intrare in insolventa a avansat cu 14%. Alta noutate adusa de anul 2012 este ca peste 50% din companii au solicitat singure insolventa, pana acum creditorii solicitau insolventa", mentioneaza Coman.

Potrivit datelor Coface, 20% din cele 400.000 de microintreprinderi active in Romania au un risc ridicat de a intra in insolventa, cu un grad de indatorare de 103%, ceea ce inseamna ca circa 80.000 de firme nu mai pot face fata datoriilor cu veniturile sau activele pe care le detin.

In plus, acestea au o durata medie de incasare a creantelor de 153 de zile, fata de un termen de 52 de zile pe care le au firmele cu un nivel scazut de risc al insolventei.

"Observam o degradare a indicatorilor financiari pentru microintreprinderile intrate in insolventa in ultimii trei ani, acestea prezinta un grad de capitalizare negativ, o crestere a supraindatorarii si o adancire a pierderilor", a adaugat Coman.

Microintreprinderile, cel mai afectat segment din cadrul IMM-urilor

Microintreprinderile au o cifra de afaceri de 2 milioane de euro

Sursa foto: Coface

Microintreprinderile realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pana la doua milioane de euro si se confrunta cu mai multe probleme:

- cel mai ridicat grad de indatorare, respectiv de 99%, ca pondere a datoriilor toate in active,

- cea mai ridicata rata a pierderii (-4,5%),

- cel mai scazut procent de acoperire al datoriilor totale prin cifra de afaceri (37%)

- cea mai extinsa durata medie de incasare a creantelor (172 de zile, cu doua luni mai mult decat cea inregistrata inainte de criza).

Cele mai multe insolvente se inregistreaza in sectoare precum: industria extractiva, cea metalurgica, dar si in industria alimentara si a bauturilor. La polul opus, in sectoarele de activitate cu grad scazut de risc, IT-ul ramane pe podium, fiind urmat de domeniul sanatatii si al asistentei sociale.

Toate cele 3 sectoare mentionate in aceasta categorie au inregistrat pe parcursul anului 2012 un numar de insolvente la 1.000 de firme active mult inferior mediei inregistrate la nivel national.

Premiera unui film, anulată. Scenariul era scris de ChatGPT
Premiera unui film, anulată. Scenariul era scris de ChatGPT
Cinemaul Prince Charles din Londra a anulat premiera mondială a filmului “The Last Screenwriter” după ce a primit numeroase plângeri cu privire la utilizarea ChatGPT pentru scrierea...
Prețurile carburanților cresc din nou, înainte de modificarea accizelor din iulie. Cât costă benzina și motorina la pompă
Prețurile carburanților cresc din nou, înainte de modificarea accizelor din iulie. Cât costă benzina și motorina la pompă
Cresc din nou prețurile la pompă. Șoferii care își alimentează marți, 25 iunie, autovehiculele observă că atât motorina, cât și benzina s-au scumpit cu trei bani per litru într-o...
#situatie IMM, #evolutie insolvente 2013, #probleme IMM , #Companii Romania

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
  1. Ce simbolizează o sticlă cu apă lăsată pe acoperișul unei mașini. Oportunitatea nebănuită de majoritatea oamenilor
  2. Statul care devine patria miliardarilor. Peste 6.700 de bogați ar urma să se mute aici până la sfârșitul acestui an
  3. Cum arată prima mașină electrică "chinezească" produsă în Europa. Va concura puternic Dacia Spring VIDEO
  4. Cele trei modele de autoturisme SUV care trebuie evitate atunci când sunt vândute second hand
  5. Un gigant auto care are fabrică și în România trece la concedieri masive
  6. Un sediu AUR a fost vândut cu o sumă colosală. Mesajul cu maximă vizibilitate care ere afișat ”în vitrină”
  7. Super-afacere pe criză: profit-record făcut de un cunoscut lanț de covrigării
  8. BNR dă unde verde milionarului Dan Ostahie să cumpere o bancă românească. Cum se va numi noua instituție
  9. Metoda necunoscută de majoritatea șoferilor prin care putem identifica vârsta reală a unei mașini și eventualele accidente suferite
  10. Care este cea mai falsificată bancnotă din România. Avertismentul BNR