Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Firmele mici, dezavantajate de sistemul de plata a TVA la incasare

Firmele mici, dezavantajate de sistemul de plata a TVA la incasare


Modificarea Codului Fiscal in ceea ce priveste sistemul de plata a TVA la incasare va marca negativ majoritatea companiilor si institutiilor.

Nol sistem de plata a TVA la incasare va fi aplicat simultan cu sistemul actual, de la 1 ianuarie 2013, potrivit directorului general al R&M Audit Contabilitate, Mirela Serban.

Sistemul de plata a TVA la incasarea facturii (si nu la emiterea acesteia) va fi aplicat obligatoriu de catre firmele care au sediul in Romania si cifra de afaceri mai mica de 2,25 milioane lei, adica IMM-urile.

Singurele companii care vor lucra complet la fel ca pana acum sunt firmele cu o cifra de afaceri de peste 2,25 milioane lei, care au relatii comerciale exclusiv cu firme care indeplinesc acelasi criteriu.

In rest, companiile mari care au relatii comerciale cu firmele mici sunt influentate in consecinta.

"Problema apare in acest ultim caz, respectiv cand firmele mari au drept furnizori firme mici, ce aplica sistemul de TVA la incasare: avand in vedere ca firmele mari vor putea deduce TVA aferenta facturilor emise de catre furnizorii lor 'mici' doar dupa ce vor plati aceste facturi, firmele mari sunt practic incurajate sa renunte la acesti furnizori si sa ii inlocuiasca cu firme mari", a spus Mirela Serban.

Acest lucru ar putea insemna din nou falimente in randul IMM-urilor, ca in timpul anilor de criza; sansa pe care o au firmele mici este aceea de a avea produse/servicii foarte bune si la preturi competitive, astfel incat, pentru firmele mari 'sa nu merite' efortul de a-si schimba furnizorul, crede oficialul companiei.

Initial, sistemul de plata a TVA la incasarea facturilor s-a dorit a fi o masura care sa elibereze lichiditati in piata si sa ajute companiile intr-o perioada in care bancile inca nu sunt deschise spre finantari asa cum si-ar dori mediul privat.

"De fapt este si nu este un sistemul real de plata a TVA la incasare, intrucat chiar daca factura nu s-a incasat in 90 de zile, firmele mici tot trebuie sa plateasca TVA-ul aferent la stat. Este mai mult un sistem de 'amanare a platii TVA' cu maxim 90 de zile pentru firmele care au regim lunar de plata a taxelor si impozitelor si, respectiv, cu pana la 180 de zile, in functie de momentul facturarii, pentru cele cu raportare trimestriala. Dar nici acest lucru nu ar fi fost rau pentru companii (pentru bugetul de stat- probabil ca da), dar acest sistem nu functioneaza singur, ci vine cu o serie de implicatii de business si relatii comerciale care sunt absolut nefaste pentru firmele mici", a precizat Mirela Serban.

Asociatia pentru Reformarea Sistemului de Impozite si Taxe (ARSIT), membra a Taxpayers Association of Europe (Asociatia Contribuabililor din Europa), a solicitat abrogarea sistemului de TVA la incasare, aratand printre altele ca, pentru a fi reprezentat o facilitate, sistemul ar fi trebuit sa fie optional.

Mirela Serban spune ca exista doua solutii de rezolvare a situatiei: abrogarea sistemului de plata a TVA la incasare sau regandirea totala a acestuia si a implicatiilor sale nu numai din punct de vedere fiscal, ci si al business-ului, astfel incat sa fie intr-adevar o facilitate si nu o complicatie, cu influente negative asupra IMM-urilor.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2073 ori