Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Dobra (Alro): Costurile cu energia electrica ar putea creste in continuare

Dobra (Alro): Costurile cu energia electrica ar putea creste in continuare


Costurile cu energia electrica ar putea creste in continuare, la nivel local, daca schema de subventii nu va fi modificata, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, Gheorghe Dobra, directorul general al companiei Alro.

"Industriile in domeniul energiilor regenerabile ar trebui lasate in piata libera. Sa se elimine subventiile pentru toata lumea. Noi ne chinuim sa stam in piata libera. Este inadmisibil ca industriile subventionate sa distruga industriile care rezista in piata libera. (...)

La nivel local, costurile cu energia electrica ar putea creste in continuare, daca schema de subventii (certificate verzi n.r.) nu va fi modificata. Costurile suplimentare ale companiei vor fi, conform actualei scheme, de aproximativ 66 de milioane de dolari, din care 44 de milioane de dolari pentru certificatele verzi. Aceste scheme au nevoie de o revizuire urgenta, pentru a permite industriei in general sa ramana competitiva", a spus Dobra.

Potrivit acestuia, in ianuarie, pretul aluminiului s-a diminuat, inregistrand cea mai mare scadere din ultimele 14 luni, pe fondul majorarii productiei in China, dar si in Emiratele Arabe Unite, fapt care a contribuit la cresterea stocurilor la nivel mondial.

"Productia globala a crescut cu 5,7% in ianuarie, in comparatie cu 3,9 milioane de tone metrice de aluminiu, in 2011, conform Institutului International al Aluminiului (IAI). Productia din China a inregistrat o crestere rapida, de 16%, conform informatiilor IAI. Productia a depasit nivelul comenzilor cu 419.400 de tone anul trecut, potrivit cifrelor transmise de Biroul Mondial de Statistici Metalurgice", a mai afirmat oficialul Alro.

Alro Slatina, cel mai mare producator de aluminiu din Europa Centrala si de Est, a inregistrat in 2012 o pierdere neta preliminara, conform Standardelor Internationale de Raportare Financiara (IFRS), de 170 de milioane de lei, in comparatie cu un profit de 218 milioane de lei in 2011.

Exceptand scaderea pretului la LME (London Metal Exchange), costurile totale cu energia au afectat rezultatele financiare ale companiei in 2012. Anul trecut, Alro a cumparat o cantitate mare de energie de pe Piata pentru Ziua Urmatoare si de pe Piata de Echilibrare, ducand la majorarea costurilor cu utilitatile.

Compania s-a confruntat, de asemenea, cu insolventa principalului sau furnizor de electricitate, Hidroelectrica, iar cele doua parti au negociat clauzele contractuale si au ajuns la un acord pentru 3 TWh/an pentru furnizarea de energie pana in 2018.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1830 ori