Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Datoriile Postei Romane la bugetul de stat s-au dublat de la o luna la alta

Datoriile Postei Romane la bugetul de stat s-au dublat de la o luna la alta


Compania Nationala Posta Romana a inregistrat, la finele lunii iunie, datorii la bugetul de stat de peste trei ori mai mari decat in primele trei luni din 2012, acestea ajungand la 125,5 milioane lei, potrivit datelor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

Datoria vine din taxa pe valoarea adaugata, respectiv 21,4 milioane, 97,2 milioane din alte impozite si taxe, iar 6,8 milioane din dobanzi si penalitati de orice fel. Pentru aceasta companie s-au acordat inlesniri la plata.

La finele lunii martie datoria era de 30,624 milioane lei.

Posta Romana, la un pas de insolventa

Pierderile Companiei Nationale Posta Romana (CNPR) au ajuns, in perioada 2009-2011, la valoarea de 485 milioane lei. Conform datelor oficiale veniturile lunare ale Postei Romane erau, la 31 mai 2012, de 105 milioane lei.

Pentru a evita intrarea in insolventa, din cauza managementului defectuos exercitat pana in prezent, prim-ministrul Victor Ponta a anuntat la sfarsitul lunii mai, decizia guvernului de a reesalona datoriile catre alte institutii ale statului.

Posta Romana scapa de insolventa. Datoriile vor fi reesalonate

Privatizarea Postei Romane

Compania Nationala "Posta Romana" (CNPR) urmeaza a fi privatizata, strategia de privatizare fiind aprobata de Guvern pe 25 iulie.

Conform proiectului de HG publicat pe site-ul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI), va fi angajat un consultant international specializat pentru privatizarea CNPR, care va fi realizata prin majorarea capitalului social cu cel putin 20%.

Proiectul de act normativ prevede constituirea unei comisii de acceptanta a procesului de privatizare, a unei comisii de pregatire, coordonare si monitorizare a procesului de privatizare si a secretariatelor tehnice aferente, principalele atributii a comisiei de acceptanta a procesului de privatizare si componenta acesteia.

Conform Memorandumului cu Fondul Monetar International, autoritatile se angajasera sa gaseasca, pana la sfarsitul lunii iunie 2012, un investitor strategic care va prelua 20% din actiunile CNPR, in urma unei majorari a capitalului social. Termenul initial pentru privatizarea Postei Romane, prin majorare de capital social, era sfarsitul lunii martie 2012.

CNPR si-a diminuat pierderile considerabil in ultimul an, de la 28 de milioane de euro in 2010 la 4,3 milioane euro la finele anului 2011.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1109 ori