Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ANCOM va scoate la licitatie frecventele detinute de operatorii telecom

ANCOM va scoate la licitatie frecventele detinute de operatorii telecom


ANCOM a anuntat miercuri ca va organiza pana la sfarsitul lui 2013, o licitatie pentru intregul spectrul de frecvente ce va deveni disponibil in benzile 900 MHz si 1800 MHz si sa extinda valabilitatea drepturilor de utilizare detinute de Orange si Vodafone, pana la acordarea de noi licente.

Noile drepturi de utilizare vor putea fi exercitate incepand cu data de 6 aprilie 2014, cand expira si drepturile detinute de Cosmote in aceste benzi.

ANCOM a publicat miercuri un proiect de decizie, spre consultare, care prevede ca pana la 31 decembrie 2012, Orange si Vodafone au obligatia de a elibera din banda de 900 MHz, o sub-banda cumulata, cu largimea de 2x% MHz, acest lucru neafectand continuitatea serviciilor furnizate de cei doi operatori, se mentioneaza intr-un comunicat de presa al companiei, remis Business24.ro

Spectrul eliberat urmeaza sa fie alocat prin procedura de selectie, in cursul anului 2012, iar aceasta masura a fost luata pentru a remedia situatia dezvaluita in urma unui studiu privind impactul utilizarii benzii de 900 MHZ, care a aratat ca RCS&RDS se afla in dezavantaj concurential fata de restul operatorilor ce detin spectru in aceasta banda.

In urma analizei ANCOM, a reiesit ca aceasta masura este remediul potrivit pentru a crea conditii egale tuturor judecatorilor de pe piata serviciilor de comunicatii mobile.

Detaliile privind alocarea benzilor de frecvente si de utilizare a spectrului, vor fi stabilite ulterior.

De asemenea, din cauza faptului ca noul pachet telecom nu a fost transpus in legislatia romaneasca si ca neadoptarea acestei decizii ar periclita continuarea furnizarii serviciilor de comunicatii mobile pentru circa 16 milioane de utilizatori, ANCOM a propus un termen de 10 zile pentru transmiterea de observatii si recomandari.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1026 ori