ACTA, "dusmanul din umbra al companiilor mici". Cum te protejezi?

Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 13:13
1998 citiri
ACTA, "dusmanul din umbra al companiilor mici". Cum te protejezi?
ACTA loveste in companiile mici

Adoptarea Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) ar putea duce la decimarea companiilor mici, care se bazeaza pe continut descarcat gratuit de pe internet. Varujan Pambuccian si Dan Matei Agathon avertizeaza asupra pericolelor implicate de ACTA.

Daca pana acum descarcarea de pe internet era in principiu gratuita, iar micii intreprinzatori isi puteau dezvolta afacerea fara investitii majore, odata cu ACTA ei ar trebui sa plateasca pentru fiecare document sau program. Muzica, filmele, cartile si alte creatii culturale care pot fi descarcate de pe internet acum vor deveni contrafaceri si vor fi condamnate ca atare.

Vrei sa treci granita cu un laptop sau un MP3 player? Va trebui sa dai socoteala de unde ai muzica din playlist, filmele si alte documente sau chiar de unde ai sistemul de operare din laptop. Iar la un raspuns de genul "le-am descarcat de pe net, ca erau gratis" risti sanctiuni dintre cele mai aspre, se arata intr-un studiu al companiei Golden Mind&Spirit, fondata de Dan Matei Agathon.

Varujan Pambuccian: ACTA are doua pericole majore

Varujan Pambuccian, membru in Comisia pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor din Camera Deputatilor, spune ca ACTA implica doua pericole majore: abuzuri si intruziune in viata privata.

Primul pericol implicat de ACTA tine de abuzurile pe care companiile mari il pot face impotriva companiilor mici.

Varujan Pambuccian a exemplificat prin aparitia retelelor de cartier, in 2004, un "abuz parat cu succes".

"Operatorii mari au incercat interzicerea si anihilarea lor, spunand ca in retelele de cartier se face file sharing de continut ilegal, de parca in retele lor nu se facea". Acesta este doar un exemplu despre cum poate o companie sa isi lichideze concurenta.

Companiile mici vor fi obligate sa schimbe strategia pentru ca evident vor inregistra pierderi importante, mai spune Agathon. "Vor fi obligate sa negocieze la sange costurile privind utilizarea materialelor de pe internet si de asemenea sa-si diversifice activitatile de IT".

Companiile mari isi pot elimina concurenta

La polul opus, companiile mari pot cere oricand aplicarea ACTA impotriva unui concurent mai mic, iar de utilizarea unor programe ori creatii descarcate gratuit de pe internet nu va mai fi vorba in cazul companiilor mari, spune Dan Matei Agathon.

"Asadar le vor creste incasarile, pe de o parte, iar pe de alta parte vor marginaliza concurenta micilor intreprinzatori", explica acesta.

Statul sau alti operatori privati pot intra in viata personala a cetatenilor

Un alt doilea pericol major, prevazut de ACTA, in opinia deputatului, consta in felul in care statul sau alti operatori privati pot intra in viata personala a cetatenilor.

Masurile care tin de protectia proprietatii intelectuale sunt foarte bune, pentru ca ea trebuie protejata, dar nu prin abuzuri, spune Varujan Pambuccian.

"Este necesara respingerea sa si renegocierea, pastrand apararea proprietatii intelectuale si eliminand abuzurile", concluzioneaza oficialul Comisiei pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor din Camera Deputatilor, pentru Business24.

ACTA, sfarsitul internetului asa cum il stim?

Varujan Pambuccian mai spune ca ACTA nu ar trebui votata in Parlamentul European si ar trebui sa se renegocieze.

La randul sau, Dan Matei Agathon spune ca proiectul trebuie aprobat numai in urma consultarii cetatenilor si in urma "unui eventual vot universal in vederea adoptarii ori respingerii Acordului. Aceasta consultare a cetatenilor este obligatorie avand in vedere efectele ACTA asupra unei paturi foarte largi din populatie", subliniaza fondatorul Goden Mind&Spirit.

Intrebat daca este adevarat ca proiectul va duce la sfarsitul internetului, asa cum il cunoastem azi, Varujan Pambuccian spune ca nu, pentru ca "nicio masura legislativa nu este capabila sa anihileze complet libertatea in internet" atata vreme cat este luata intr-o democratie.

"Daca avem de-a face cu sfarsitul democratiei, probabil ca da, dar nu cred ca mergem inspre Coreea de Nord", adauga deputatul.

Dan Matei Agathon est de alta parere si spune ca, "daca ACTA va fi aprobata in forma actuala, Internetul asa cum il stim astazi se va schimba esential. Dar nimic nu poate ingradi libertatea de informare pe net".

Golden Mind&Spirit propune declansarea unei ample campanie de informare publica asupra continutului si posibilelor consecinte ale aplicarii ACTA.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#ACTA companii mici, #ACTA afaceri mici, #ACTA Romania, #ACTA , #Companii Romania