Gazprom a pus ochii pe piata de gaze din Grecia. SUA protesteaza

Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 10:18
1788 citiri
Gazprom a pus ochii pe piata de gaze din Grecia. SUA protesteaza

Monopolul rus de gaze Gazprom a propus circa 1,9 miliarde de euro pentru pachetul de control al companiei publice elene de gaze DEPA, actiune ce a starnit nemultumirea SUA.

Cumpararea DEPA i-ar putea asigura gigantului rus controlul deplin al pietei elene de gaze si acces direct la piata europeana de profil.

"Washingtonul nu isi ascunde ingrijorarea in legatura cu perspectiva trecerii DEPA sub control rusesc. Rusii au ridicat stacheta foarte sus, evocand suma de aproximativ 1,9 miliarde de euro, ceea ce evidentiaza interesele lor geopolitice", scrie pe site-ul sau ziarul financiar elen Imerisia.

In scopul de a asigura conformitatea cu regulamentele europene, potrivit carora companiile producatoare si furnizorii nu pot controla retelele internationale si conductele, Gazprom a renuntat de a cumpara o structura afiliata DEPA - operatorul retelei de gaze elene DESFA. In schimb, cealalta companie rusa Negusneft este interesata de achizitionarea ambelor.

"Washingtonul a transmis guvernului elen ca alegerea investitorului pentru DEPA nu ar trebui sa transforme aceasta tara intr-un 'ostatic' energetic, aratand astfel in mod clar in directia Gazprom, care acopera deja mai mult de 80% din nevoile pietei grecesti in sectorul gazelor", comenteaza publicatia elena.

In acest context, Imerisia scrie ca creditorii internationali ai Greciei, cum ar fi UE, sunt interesati mai degraba ca DEPA sa fie vanduta cat mai profitabil posibil. Aceleasi criterii au fost exprimate si de agentia de privatizare elena, insa Ministerul Energiei din Grecia nu exclude si alte cerinte fata de potentialii investitori.

Dupa cum relateaza publicatia economica elena, oferta Gazprom pentru DEPA depaseste cu mult pe cea a altor doi potentiali investitori, printre care, in afara de Negusneft, se numara doua societati elene si compania de stat azera Socar.

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#Gazprom investitii, #Gazprom oferta companie Grecia, #Gazprom oferta companie gaze Grecia , #Companii offshore