Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Producatorii de medicamente: Aprobarea taxei clawback diferentiata, un progres major

Producatorii de medicamente: Aprobarea taxei clawback diferentiata, un progres major


Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producatoare de medicamente generice din Romania, saluta decizia de marti a Comisiei pentru Sanatate si Familie din Camera Deputatilor de a adopta proiectul legislativ de introducere a unui calcul diferentiat al taxei clawback pentru medicamentele generice.

"Votul raspunde cererilor repetate ale producatorilor, dar si ale pacientilor, de eliminare a politicilor fiscale abuzive din domeniul farmaceutic si de repunere a sistemului de sanatate din Romania pe baze sustenabile, in acord cu recomandarile Comisiei Europene", se arata intr-un comunicat de presa APMGR.

"Este o decizie care vine in acord cu nevoile pacientilor si cu cele ale producatorilor de medicamente care contribuie cu adevarat la dezvoltarea economica a Romaniei", a declarat Dragos Damian, Presedintele APMGR.

APMGR considera ca o astfel de masura va opri disparitia medicamentelor ieftine de pe piata, in conditiile in care peste 1.300 de astfel de medicamente au fost eliminate din Romania in ultimii trei ani, ceea ce a privat multi pacienti de tratamente salvatoare de vieti.

Conform calculelor APMGR, alte 1.200 de medicamente de calitate si cu costuri accesibile ar fi urmat sa treaca sub pragul rentabilitatii in urmatorul an, in conditiile mentinerii taxei clawback in forma actuala.

Implementarea imediata a unui calcul diferentiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, bazat pe introducerea unei proportii de maxim 65% in calculul variabilei "p" din formula clawback, va corela sarcina fiscala cu politica de preturi in domeniul medicamentelor.

Masura a fost deja agreata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Ministerul Sanatatii si acceptata atat de Ministerul de Finante, cat si de catre organismele financiare internationale, ca fiind neutra din punct de vedere bugetar.

"Asteptam cu incredere si decizia Comisiei de Buget, Finante si Banci, precum si votul din plenul Camerei Deputatilor, dar nu avem indoieli ca acestea vor fi favorabile proiectului, avand in vedere ca adoptarea acestei masuri nu aduce niciun cost la bugetul de stat, in timp ce beneficiile pentru pacienti sunt enorme" a mai declarat Damian.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1558 ori