Producatorii de medicamente: Aprobarea taxei clawback diferentiata, un progres major

Marti, 22 Septembrie 2015, ora 16:49
1735 citiri
Producatorii de medicamente: Aprobarea taxei clawback diferentiata, un progres major
Foto: Pixabay

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producatoare de medicamente generice din Romania, saluta decizia de marti a Comisiei pentru Sanatate si Familie din Camera Deputatilor de a adopta proiectul legislativ de introducere a unui calcul diferentiat al taxei clawback pentru medicamentele generice.

"Votul raspunde cererilor repetate ale producatorilor, dar si ale pacientilor, de eliminare a politicilor fiscale abuzive din domeniul farmaceutic si de repunere a sistemului de sanatate din Romania pe baze sustenabile, in acord cu recomandarile Comisiei Europene", se arata intr-un comunicat de presa APMGR.

"Este o decizie care vine in acord cu nevoile pacientilor si cu cele ale producatorilor de medicamente care contribuie cu adevarat la dezvoltarea economica a Romaniei", a declarat Dragos Damian, Presedintele APMGR.

APMGR considera ca o astfel de masura va opri disparitia medicamentelor ieftine de pe piata, in conditiile in care peste 1.300 de astfel de medicamente au fost eliminate din Romania in ultimii trei ani, ceea ce a privat multi pacienti de tratamente salvatoare de vieti.

Conform calculelor APMGR, alte 1.200 de medicamente de calitate si cu costuri accesibile ar fi urmat sa treaca sub pragul rentabilitatii in urmatorul an, in conditiile mentinerii taxei clawback in forma actuala.

Implementarea imediata a unui calcul diferentiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, bazat pe introducerea unei proportii de maxim 65% in calculul variabilei "p" din formula clawback, va corela sarcina fiscala cu politica de preturi in domeniul medicamentelor.

Masura a fost deja agreata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Ministerul Sanatatii si acceptata atat de Ministerul de Finante, cat si de catre organismele financiare internationale, ca fiind neutra din punct de vedere bugetar.

"Asteptam cu incredere si decizia Comisiei de Buget, Finante si Banci, precum si votul din plenul Camerei Deputatilor, dar nu avem indoieli ca acestea vor fi favorabile proiectului, avand in vedere ca adoptarea acestei masuri nu aduce niciun cost la bugetul de stat, in timp ce beneficiile pentru pacienti sunt enorme" a mai declarat Damian.

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#taxa clawback, #aprobare taxa clawback diferentiata , #Companii farmaceutice