Producatorii de medicamente: Aprobarea taxei clawback diferentiata, un progres major

Marti, 22 Septembrie 2015, ora 16:49
1735 citiri
Producatorii de medicamente: Aprobarea taxei clawback diferentiata, un progres major
Foto: Pixabay

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producatoare de medicamente generice din Romania, saluta decizia de marti a Comisiei pentru Sanatate si Familie din Camera Deputatilor de a adopta proiectul legislativ de introducere a unui calcul diferentiat al taxei clawback pentru medicamentele generice.

"Votul raspunde cererilor repetate ale producatorilor, dar si ale pacientilor, de eliminare a politicilor fiscale abuzive din domeniul farmaceutic si de repunere a sistemului de sanatate din Romania pe baze sustenabile, in acord cu recomandarile Comisiei Europene", se arata intr-un comunicat de presa APMGR.

"Este o decizie care vine in acord cu nevoile pacientilor si cu cele ale producatorilor de medicamente care contribuie cu adevarat la dezvoltarea economica a Romaniei", a declarat Dragos Damian, Presedintele APMGR.

APMGR considera ca o astfel de masura va opri disparitia medicamentelor ieftine de pe piata, in conditiile in care peste 1.300 de astfel de medicamente au fost eliminate din Romania in ultimii trei ani, ceea ce a privat multi pacienti de tratamente salvatoare de vieti.

Conform calculelor APMGR, alte 1.200 de medicamente de calitate si cu costuri accesibile ar fi urmat sa treaca sub pragul rentabilitatii in urmatorul an, in conditiile mentinerii taxei clawback in forma actuala.

Implementarea imediata a unui calcul diferentiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, bazat pe introducerea unei proportii de maxim 65% in calculul variabilei "p" din formula clawback, va corela sarcina fiscala cu politica de preturi in domeniul medicamentelor.

Masura a fost deja agreata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Ministerul Sanatatii si acceptata atat de Ministerul de Finante, cat si de catre organismele financiare internationale, ca fiind neutra din punct de vedere bugetar.

"Asteptam cu incredere si decizia Comisiei de Buget, Finante si Banci, precum si votul din plenul Camerei Deputatilor, dar nu avem indoieli ca acestea vor fi favorabile proiectului, avand in vedere ca adoptarea acestei masuri nu aduce niciun cost la bugetul de stat, in timp ce beneficiile pentru pacienti sunt enorme" a mai declarat Damian.

Motivul pentru care Elon Musk protestează și mută sediile SpaceX și X din California în Texas
Motivul pentru care Elon Musk protestează și mută sediile SpaceX și X din California în Texas
Elon Musk a anunțat că va muta sediile companiilor sale, SpaceX și rețeaua socială X, din California în Texas, motivul fiind legea recent adoptată în California, SAFETY Act (AB1955),...
Funcția de pe WhatsApp care îmbunătățește comunicarea cu persoanele dragi
Funcția de pe WhatsApp care îmbunătățește comunicarea cu persoanele dragi
WhatsApp introduce o nouă funcție denumită "Favorit," menită să îmbunătățească accesul utilizatorilor la contactele și grupurile preferate. Aceasta va fi disponibilă în secțiunile...
#taxa clawback, #aprobare taxa clawback diferentiata , #Companii farmaceutice

Curs valutar

1 EUR = 4.9681 RON

0.0026

1 USD = 4.5404 RON

-0.0151
  1. Cât costă o noapte de cazare la cele mai scumpe hoteluri din Mamaia. Ce tarife a stabilit Gică Hagi, la hotelul său de lux
  2. Cum se conduce pe caniculă. Ce e absolut important să faci înainte de a te urca la volan
  3. O familie de 4 persoane are nevoie de 2.000 de euro lunar pentru a trăi decent: “Să-şi asigure mâncarea, să-şi plătească facturile şi să supraviețuiască”
  4. Un oraș aflat la 8.700 de km zguduie lumea: Toate produsele se scumpesc, cel mai grav blocaj de la pandemie
  5. Falimente pe bandă rulantă. Câte firme românești și-au suspendat activitatea în 2024. Creștere masivă față de anul trecut
  6. Panică la un gigant mondial al industriei „junk food". Cât de mult au scăzut vânzările
  7. Surpriza mașinilor viitorului anunțată de cea mai mare companie din lume: ”Americanii și chinezii nu merg în direcția asta”
  8. Cele 6 recomandări esențiale pentru șoferii care circulă pe caniculă. Care este presiunea ideală pentru anvelope vara
  9. Buget de peste 440 de milioane de euro pentru programul Start-Up Nation, în 2024: ”România va avea cea mai mare creștere economică din UE”
  10. Cu banii ținuți în sobă, nu la „saltea”. Cum s-a prezentat un român la BNR VIDEO