Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Povestea AIG continua. Compania ar putea sa dea in judecata guvernul american

Povestea AIG continua. Compania ar putea sa dea in judecata guvernul american


Board-ul AIG va decide miercuri daca se va alatura fostului sef al companiei, Maurice R. Greenberg, in procesul de 25 de miliarde de dolari pe care acesta l-a intentat guvernului american cu privire la salvarea AIG 2008.

Greenberg, fost CEO al companiei si unul din principalii investitori, a demarat acest litigiu in 2011. El incearca sa convinga compania sa se alature acestei actiuni juridice, in speranta ca astfel va convinge guvernul federal sa cada la o intelegere, scrie The New York Times.

Cazul nu contrazice faptul ca aceasta salvare a fost necesara pentru companie, ci disputa conditiile in care aceasta a fost facuta - preluarea unui pachet de actiuni care care a atins nivelul de 92%, rata mare a dobanzii si scurgerea a miliarde de dolari din planul de salvare catre clientii de pe Wall Street ai companiei.

Astfel, actionarii ar fi avut de pierdut zeci de miliarde de dolari, guvernul incalcand cel de Al Cincilea Amendament, care interzice preluarea proprietatii private "pentru uz public, fara o compensatie justa".

Problema este una complicata pentru asigurator, deoarece in cazul in care board-ul nu accepta sa se alature procesului, trebuie sa prezinte actionarilor, inclusiv lui Maurice Greenberg, o decizie foarte bine motivata.

Mai mult, daca Greenberg va avea succes in demersul sau, AIG risca sa fie data in judecata de catre actionari si sa plateasca daune acestora.

Pe de alta parte, daca se alatura procesului, imaginea companiei ar avea de suferit, miscarea fiind considerata drept o lipsa de respect pentru contribuabilul american, caruia AIG ii multumea dupa ce a reusit sa plateasca integral planul de salvare.

In plus, actiunea va inflama si mai mult tensiunile de la Washington si dezbaterile privind reglementarea sectorului financiar.

Greenberg, in varsta de 87 de ani, a condus AIG timp de aproape patru decenii pana in 2005, cand a trebuit sa paraseasca compania in urma unui scandal de frauda.

El urmeaza sa publice o carte in care sustine ca firma pe care el a cladit-o a fost distrusa de excesul de zel de care au dat dovada regulatorii.

El a intentat proces guvernului american atat in New York, cat si in Washington. Curtea din New York a respins cazul, dar cea din Washington a permis continuarea demersurilor juridice.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1048 ori