Chinezii cumpara companii straine intr-un ritm nemaintalnit

Miercuri, 03 Februarie 2016, ora 18:00
4522 citiri
Chinezii cumpara companii straine intr-un ritm nemaintalnit
Foto: Wikimedia

Preluarea Syngenta de catre Chem China, pentru 43 de miliarde de dolari, reprezinta un record al achizitiilor facute de companiile chinezesti, dar este doar una din tranzactiile derulate de acestea in piata M&A de la inceputul acestui an.

Desi ne aflam abia la inceputul lui februarie, chinezii au cumparat pana acum sau au anuntat ca vor prelua 66 de companii occidentale, valorand 68 de miliarde de dolari. Conform CNN Money, cifra reprezinta 60% din valoarea investitiilor M&A facute de firmele din China in cursul anului trecut. Si sezonul de shopping abia a inceput!

Vanatoarea globala

Companiile din China par sa fi dat startul unui sezon fructuos pe piata de achizitii si fuziuni din intreaga lume, iar expertii se asteapta ca anul 2016 sa continue in acelasi ton.

Analistii Boston Consulting Group cred ca redresarea pietelor din Statele Unite si Europa, ca si slabiciunea economica a Chinei, forteaza companiile din imensa piata asiatica sa ia masuri de prevenire a riscurilor date de fluctuatiile economice, cea mai sigura metoda fiind achizitionarea altor firme rivale.

In acelasi timp, preluarea unor companii occidentale este o cale sigura de acces pe alte piete internationale, iar cum slabiciunea manifestata de yuan devine din ce in ce mai vizibila, acesta pare cel mai bun moment pentru investitii in sectorul M&A.

Pana acum, companiile din China au reusit sa preia 66 de companii, dintre care se remarca din prima Syngenta, pentru care Chem China a oferit 43 de miliarde de dolari, un pret cu 24% mai ridicat decat valoarea de piata a gigantului elvetian din sectorul agribusiness.

De asemenea, Haier a pus pe masa 5,4 miliarde de dolari pentru unitatea de aparate electrocasnice a GE.

Zoomlion Heavy a inaintat o oferta de 4,87 de miliarde de dolari pentru producatorul de echipament de constructii Terex din SUA, iar Dalian Wanda a cumparat la inceputul anului studioul Legendary Entertainment pentru 3,5 miliarde de dolari.

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#piata fuziuni achizitii, #capital China, #afaceri globale China, #afacere Syngenta , #Capital