CFR Calatori: Concedierea a peste 1.100 de angajati vine ca urmare a acordului cu FMI

Marti, 21 Februarie 2012, ora 20:06
2280 citiri
CFR Calatori: Concedierea a peste 1.100 de angajati vine ca urmare a acordului cu FMI

Masura de concediere a peste 1.100 de angajati CFR Calatori vine ca urmare a acordului cu FMI, CE si BM, conform caruia personalul angajat al companiei in 2012 trebuie sa ramana acelasi ca cel din 2011, chiar si dupa fuziunea prin absorbtie a filialelor, a anuntat marti CFR Calatori.

"Masura vine ca urmare a conditionalitatilor agreate in Acordul Guvernului Romaniei cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala conform carora personalul angajat al CFR Calatori in 2012 trebuie sa ramana acelasi ca cel din 2011, chiar si dupa fuziunea prin absorbtie a a filialelor la care "CFR Calatori"-SA este unic actionar, respectiv Societatea Comerciala de Exploatare a Vagoanelor de Dormit, Cuseta, Restaurant si Bar "C.F.R.- Gevaro- S.A., Societatea Comerciala de Vanzare Legitimatii de Calatorie "C.F.R.- S.C.V.L.C. Bucuresti"-S.A. si Societatea Comerciala de Aprovizionare si Desfacere Brasov "C.F.R.- S.C.A.D. Brasov " - S.A.

Aceasta actiune presupune si preluarea unui numar de aproximativ 900 de salariati ramasi in urma aplicarii programelor proprii de restructurare. Conform angajamentelor din Scrisoarea de Intentie cu FMI, fondul de salarii pentru anul 2012 al CFR Calatori trebuie sa ramana acelasi ca in 2011, chiar si dupa preluarea personalului din filialele absorbite", se arata intr-un comunicat transmis marti de CFR Calatori.

1.050 de salariati concediati de la CFR Calatori si 93 de la filiale

Astfel, vor fi concediati 1.050 salariati de la SNTFC CFR Calatori si 93 de la filiale, respectiv de la Voiaj CFR si 43 salariati de la Gevaro.

CFR Calatori va fuziona prin absorbtie cu trei societati comerciale pe care le detine, care vizeaza exploatarea vagoanelor de dormit, restaurant si bar, vanzarea anticipata a biletelor si livrarea materiilor prime si pieselor de schimb pentru transport feroviar, fuziune prevazuta in acordul cu FMI.

Astfel, Societatea Nationala de Transport Feroviar de Calatori CFR Calatori va fuziona cu Societatea Comerciala de Exploatare a Vagoanelor de Dormit, Cuseta, Restaurant si Bar CFR Gevaro, cu Societatea Comerciala de Vanzare Legitimatii de Calatorie CFR SCVLC si cu Societatea Comerciala de Aprovizionare si Desfacere Brasov CFR SCAD Brasov, potrivit unui proiect de hotarare de guvern publicat in noiembrie 2011 pe site-ul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii.

"Ca urmare a procesului de reforma convenit de Guvernul Romaniei cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala pentru viabilizarea sistemului feroviar romanesc, SNTFC CFR Calatori continua procesul de restructurare si reorganizare prin notificarea privind concedierile colective inregistrata cu data de astazi (21 februarie, n.r.) la Inspectoratul Teritorial de Munca, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca si Federatiile Sindicale. In aplicarea concedierilor de personal, cazurile sociale au fost analizate si convenite cu reprezentantii sindicatelor", se precizeaza in comunicat.

Prin Contractul colectiv de munca incheiat la nivel de unitate, in vigoare pana la data 23 martie 2012, s-a prevazut ca personalul concediat sa beneficieze de la data incetarii contractelor individuale de munca, ca urmare concedierii colective, de o suma lunara egala cu suma prevazuta in art.1 din HG nr.1193/14.11.2010 pe timp de 6 luni, respectiv de 670 lei/luna/persoana, se mentioneaza in comunicat.

Un nou contract colectiv de munca, in negociere

In prezent negocierile pentru incheierea unui nou contract colectiv de munca 2012/2013 sunt in curs de derulare intre partenerii sociali.

Presedintele Federatiei Nationale Feroviare de Miscare Comercial, Gheorghe Fratica, a declarat marti ca ultima intalnire cu reprezentantii FMI nu s-a discutat despre necesitatea unor disponibilizari colective in 2012 la calea ferata.

"Daca la calea ferata sa iau numari masuri de concediere colectiva, fara altele alte masuri, nu se va ajunge la niciun rezultat. Noi am facut o serie de propuneri in ultimii trei-patru ani, am cerut sa se puna robinete la canale de scurgere a banilor din companie, am discutat de firmele de private, si foarte multe solutii care ar fi dus la evitarea concedierii salariatilor. Putem sa dam toti oamenii afara de la CFR Calatori si nu se rentabilizeaza, nu iesim pe profit.

CFR nu a ajuns in situatia de familent nu din cauza salariatilor, pentru ca ei nu sunt nici directori, nici manageri. Unitatile de cale ferata sunt in faliment la ora aceasta. Suntem in negociere de contracte de munca la unitatile de cale ferata si daca se continua asa, cu concedieri, am putea ajunge la orice fel de proteste", a mai spus Fratica.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#concedieri CFR Calatori, #salariati CFR Calatori, #concedieri CFR Calatori acord FMI , #Joburi