CEC Bank si-ar putea majora capitalul, doar daca se pune problema privatizarii

Joi, 27 Ianuarie 2011, ora 00:15
2094 citiri
CEC Bank si-ar putea majora capitalul, doar daca se pune problema privatizarii

CEC Bank si-ar putea majora capitalul social in vedea modernizarii doar cu sprijinul unor investitori institutionali, insa acestia ar conditiona participararea financiara de privatizarea ulterioara a bancii, au declarat pentru NewsIn surse financiar-bancare. 

"Se pune problema unei majorari de capital la CEC Bank, pentru ca are nevoie de fonduri pentru modernizare, pentru informatizare, pentru logistica. Banca nu are nevoie de resurse pentru creditare, dar are nevoie de o infuzie de capital ca sa-si schimbe tehnica", au precizat sursele mentionate.

Acestea au precizat ca una din solutiile de capitalizare incercate pana acum a fost cu bani de la buget, insa Comisia Europeana nu a dat avizul pentru acest lucru, iar, pe de alta parte, FMI spune ca in situatia financiara dificila in care se afla Romania nu se pot lua bani de la buget si ca trebuie gasita o solutie in alta parte.

O solutie pentru majorarea de capital a bancii ar fi utilizarea unei strategii similare cu cea folosita in cazul BCR, insa IFC (divizia de investitii a Bancii Mondiale - n.r.), de exemplu, nu poate participa la proiecte de acest tip decat daca ele au ca finalitate transferul de proprietate catre sectorul privat.

Sursele mentionate au mai declarat ca Guvernul nu este foarte interesat de aceasta solutie.

"Daca incepe procesul acum, in prima faza nu numai ca nu incaseaza bani, nu incaseaza nici ce a incasat pana acum de la CEC Bank, pentru ca atunci toate resursele vor trebui sa se duca la restructurarea CEC-ului.

Banii de la IFC si BERD vor ramane acolo in capitalizarea CEC-ului, iar privatizarea, care ar insemna incasare la buget, ar fi peste cel putin trei ani, daca nu patru-cinci ani", au spus sursele.

Ministrul finantelor publice, Gheorghe Ialomitianu, a declarat la inceputul lunii ianuarie ca exista doritori care vorbesc despre privatizarea CEC Bank, dar ca la nivelul Guvernului nu s-a pus problema privatizarii bancii. "Nu s-a discutat (vanzarea unui pachet de actiuni CEC Bank- n.r), dar este posibil orice.

Sunt doritori care vorbesc despre privatizarea CEC-ului. La nivelul Guvernului nu s-a pus problema privatizarii CEC Bank", a spus Ialomitianu. Ministrul finantelor a explicat ca CEC Bank are nevoie de finantare pentru a putea fi intr-o situatie asemanatoare cu a celorlalte banci.

"Noi am vrut sa majoram capitalul social, dar Comisia Europeana nu ne-a dat voie", a precizat Ialomitianu. Pe de alta parte, Ialomitianu a mentionat ca nu s-a luat in considerare o taxa pe veniturile bancilor si ca discutia se poarta la nivelul Comisiei Europene. 

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#privatizare cec, #cec bank, #majorare capital social cec.capital social, #privatizare , #stiri CEC