Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Planul BCE da rezultate. Investitorii revin in Europa

Planul BCE da rezultate. Investitorii revin in Europa


Anuntul Bancii Centrale Europene (BCE) privind cumpararea nelimitata de obligatiuni emise de guvernele statelor din zona euro, cu scadenta intre un an si trei ani, a generat deja efecte pozitive vizibile, a declarat presedintele BCE, Mario Draghi.

Seful BCE a recunoscut insa ca inca face eforturi pentru a convinge unii lideri din Germania de planul BCE si ar putea lua cuvantul in Parlamentul de la Berlin.

Cata incredere au bancile din zona euro in uniunea bancara

"Deja s-au observat rezultate pozitive. Anuntul privind planul BCE a contribuit la cresterea increderii in zona euro si in moneda euro in intreaga lume. Directorii fondurilor de investitii isi aduc banii inapoi in Europa, ceea ce este un lucru bun pentru economia zonei euro", a afirmat Mario Draghi.

├×arile care doresc ca BCE sa le achizitioneze obligatiunile vor trebui sa accepte anumite conditii, care vor fi partial monitorizate de FMI, a explicat saptamana trecuta Mario Draghi, adaugand ca aceste achizitii nu vor duce la tiparirea suplimentara de bani pentru cele 17 state ale zonei euro.

Draghi a dat asigurari ca BCE va ajuta numai statele care accepta si implementeaza conditiile stricte, iar fondurile de salvare ale zonei euro vor achizitiona, de asemenea, obligatiuni.

Joi, randamentele obligatiunilor guvernamentale spaniole pe zece ani au scazut sub 6%, ajungand la 5,62%, de la 7,64% in 24 iulie, in timp ce randamentele obligatiunilor guvernamentale italiene pe zece ani au scazut de la 6,6% in iulie la 5,03%, joi.

Totusi, a afirmat Draghi, raspunsul la planul BCE a fost negativ in anumite medii din Germania dar si din anumite zone din Sudul Europei, din cauza conditiilor stricte impuse de BCE. "Restul lumii ne-a laudat", a adaugat Draghi.

Si bancile vest-europene au incetat reducerea activelor din Europa de Est, datorita masurilor luate de Uniunea Europeana pentru rezolvarea crizei datoriilor de stat si stimularea economiei, care au consolidat increderea investitorilor, au declarat doi oficiali ai FMI.

Vesti bune pentru Europa de Est: Bancile occidentale isi tempereaza retragerea de active

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1245 ori