Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Vesti bune pentru Europa de Est: Bancile occidentale isi tempereaza retragerea de active

Vesti bune pentru Europa de Est: Bancile occidentale isi tempereaza retragerea de active


Bancile vest-europene au incetat reducerea activelor din Europa de Est, datorita masurilor luate de Uniunea Europeana pentru rezolvarea crizei datoriilor de stat si stimularea economiei, care au consolidat increderea investitorilor, au declarat doi oficiali ai FMI.

Bancile par sa fi incetinit rimul reducerii activelor din bilant si a creditarii la subsidiarele din Europa de Est in al doilea si al treilea trimestru, datorita injectiilor de lichiditate efectuate de Banca Centrala Europeana si discutiilor la nivelul grupului Initiativa de la Viena, au declarat Bas Bakker, seful departamentului FMI pentru Europa Emergenta, si Christoph Klingen, adjunctul sau, intr-un interviu acordat Bloomberg la Bucuresti.

"Procesul de dezintermediere (deleveraging) pare ca s-a stabilizat. Avem numai date partiale pentru trimestrul al doilea, care sugereaza ca nu a avut loc prea multa dezintermediere. Si tinand cont ca sentimentul din piata este si mai bun in trimestrul al treilea, ne asteptam la un trend similar desi nu avem date concrete", a afirmat Bakker.

FMI estima, intr-un raport prezentat in luna aprilie, ca bancile est-europene ar putea fi nevoite sa-si reduca bilanturile cu 2.200 - 3.800 miliarde de dolari prin vanzari de active si scaderea creditarii, pentru a se alinia noilor reglementari privind adecvarea capitalului si lichiditatea. Scenariul descris de FMI a generat temeri legate de o posibila criza a creditelor in Europa de Est.

Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat, miercuri, pentru Bloomberg ca dezintermedierea din Romania a fost "moderata si ordonata".

BCE a injectat, din decembrie 2011, peste 1.000 miliarde euro in sistemul financiar european, interventii care au incetinit ritmul in care bancile si-au redus activele, a spus Bakker de la FMI.

Presedintele BCE, Mario Draghi, a anuntat saptamana trecuta ca institutia va derula achizitii nelimitate de obligatiuni guvernamentale cu maturitatea de pana la trei ani de pe piata secundara, pentru a contribui la reducerea costurilor de finantare ale tarilor euro aflate in dificultate.

Statele din Europa emergenta vor castiga "beneficii indirecte" in urma masurilor BCE.

State precum Romania, Polonia sau Cehia vand aproape jumatate din exporturi pe piete din zona euro, noteaza Bloomberg.

Grupul Initiativa de la Viena, format din reprezentanti ai bancilor centrale, autoritatlor de reglementare financiara si ai marilor banci comerciale din Europa Centrala si de Est, nu va impune noi angajamente scrise pentru a determina grupurile financiare sa continue sa finanteze regiunea, a adaugat Klingen.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1436 ori