Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cartel ALFA: Salariul minim ar trebui sa fie 1.100 de lei

Cartel ALFA: Salariul minim ar trebui sa fie 1.100 de lei


Intentia guvernului de majorare a salariului minim de la 670 la 700 de lei incalca sensul ideii de salariu minim, iar valoarea reala a acestuia, conform cosului minim calculat, ar trebui sa se situeze la 1.100 de lei, spun reprezentantii Confederatiei Sindicale Cartel Alfa, citati de NewsIn.

"Salariul minim pe economie garantat in plata trebuie, in primul rand, sa reflecte valoarea muncii in relatia dintre angajat si angajator, dar trebuie, in acelasi timp, sa fie un instrument de stimulare a pietii muncii si o cale de eliminare a evaziunii fiscale.

(...) Valoarea salariului minim garantat in plata trebuie sa tina cont si de evolutia si valoarea productivitatii muncii", precizeaza reprezentantii Cartel Alfa, intr-o scrisoare deschisa adresata premierului Emil Boc.

Sindicalistii mai spun ca este total nejustificata motivatia guvernului prin care se sustine ca, pentru respectarea acordului cu Fondul Monetar International, se doreste incadrarea in suma de 7,2% din PIB a fondului de salarii pentru 2012, in conditiile in care PIB creste cu 13,64% in 2012, fata de 2011.

"Fondul de salarii a fost de 6122,28 mil. lei in 2010, iar in 2012 este prevazut 6859,04 mil. lei. Sa nu uitam ca s-au facut si urmeaza sa se faca concedieri de pana la 300.000 persoane in perioada 2010-2012, dupa ce in 2010 s-au facut reduceri de salarii de cel putin 25%", se mai arata in scrisoarea deschisa.

Confederatia Cartel Alfa ii solicita premierului sa convoace de urgenta Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social, in vederea consultarii pe aceasta tema.

In caz contrar, sindicalistii spun ca vor contesta in instanta eventuala materializare intr-o hotarare de guvern a intentiei de modificare unilaterala a valorii salariului minim garantat in plata.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: NewsIn
Articol citit de 1130 ori
Citeste mai multe despresalariu minim cartel alfa bogdan hossu