Popa (BNR): Prognoza de scadere a PIB cu 4% este fezabila

Marti, 23 Iunie 2009, ora 18:04
1368 citiri
Popa (BNR): Prognoza de scadere a PIB cu 4% este fezabila

Prognoza de contractie a economiei cu 4% ramane fezabila, considera viceguvernatorul BNR Cristian Popa, care nu exclude, insa, o scadere mai ampla a produsului intern brut, avand in vedere evolutia sub asteptari din primul trimestru, informeaza NewsIn.

"Raman pe cifra de -4%, insa exista si riscuri ca performanta sa mearga mai jos, avand in vedere evolutia slaba a economiei din primul trimestru", a spus Popa, la un seminar organizat de BNR.

Economia romaneasca s-a contractat in primul trimestru al acestui an cu 6,2% fata de acelasi interval din 2008, potrivit datelor revizuite publicate de Institutul National de Statistica, declinul fiind mai mare decat estimau expertii.

De altfel, dupa publicarea datelor, FMI a dat de inteles ca ar putea revizui in scadere estimarea pentru evolutia economiei romanesti din acest an, de la -4,1% in prezent, iar economistii unor banci internationale au publicat estimari revizuite in coborare pentru 2009, mergand pana la o contractie a PIB de 7,1%, in cazul ING Bank.

La jumatatea lunii aprilie, Cristian Popa declara ca economia Romaniei s-ar putea contracta cu doar 1,5% in acest an, un argument pentru o prognoza mai pesimista fiind ajustarea foarte abrupta a deficitului de cont curent.

 Inflatia va intra, "foarte probabil", in intervalul tintit de BNR pana la finele anului

"Este foarte probabil ca inflatia sa intre in intervalul tintit de BNR, in conditiile in care nu ma mai astept la variatii mari ale cursului de schimb, asa cum s-a intamplat in primul trimestru", a spus Popa.

Viceguvernatorul a mentionat ca se asteapta ca, in anii urmatori, politica fiscala sa sprijine procesul dezinflationist, avand in vedere tintele de deficit bugetar asumate de guvern si calendarul de adoptare a euro. Romania si-a propus sa adopte moneda unica in 2014.

"Politica fiscala trebuie sa ajute procesul dezinflationist din doua perspective: reducerea deficitului bugetar in limitele impuse si transformarea adoptarii euro in realitate", a mai spus oficialul BNR.

Rata anuala a inflatiei a coborat in luna mai la 5,95%, nivel minim din august 2007, dupa ce atinsese un nivel de 6,89% in februarie si de 6,71% in martie, pe fondul deprecierii puternice a leului, pana la cotatii ce au depasit la un moment dat 4,3 lei/euro.

Volatilitatea leului s-a redus in al doilea trimestru, cursul ramanand sub 4,24 lei/euro in ultimele doua luni.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) tinteste in acest an o inflatie de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), dar ultima sa prognoza indica un nivel al inflatiei de 4,4% la finalul anului.

Pentru finalul anului viitor, BNR estimeaza o temperare a inflatiei pana la 2,8%, in conditiile in care tinta pentru anul viitor a fost stabilita la 3,5%, plus sau minus un punct procentual.

 

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#bnr, #economie, #pib, #popa, # inflatie, # deficit , #stiri BNR