Leul incheie sedinta pe apreciere, la aproape 4,24 lei/euro

Vineri, 27 Martie 2009, ora 17:43
1180 citiri
Leul incheie sedinta pe apreciere, la aproape 4,24 lei/euro

Leul se aprecia pe finalul ultimei sedinte a saptamanii, cursul situandu-se la aproape 4,24 lei/euro, evolutia de vineri a monedei nationale fiind influentata atat de ordinele de marcare a profitului, cat si de tendinta generala a altor monede emergente. 

"Pe finalul sedintei au fost mai multi vanzatori de euro care au apreciat leul, insa evolutia generala ramane de vazut, in functie de cum vor evolua lucrurile si in perioada urmatoare si de cum va fi primit acest acord si la Washington", a declarat dealerul sef al Bancii Transilvania, Ioan Birle.

Moneda europeana se tranzactiona in debutul sedintei cu 4,24 lei/euro, pentru ca apoi cursul sa urce la 4,2565 lei/euro. Dupa o evolutie fluctuanta in partea a doua a zilei, in care cursul leului a oscilat in jurul nivelului de 4,25 lei/euro, cursul a coborat la finalul sedintei la aproximativ 4,24 lei/euro. La 17:25, bancile cumparau un euro cu 4,2412 lei si il vindeau cu 4,2523 lei.

In regiune, monedele emergente au incheiat sedinta de asemenea pe apreciere. Astfel, dupa ce a pierdut teren de la 301,3 la 305,7 unitati/euro, forintul s-a intarit pe finalul zilei pana la 303 unitati/euro, in timp ce zlotul polonez s-a depreciat in prima faza de la 4,5570 la 4,6660 unitati/euro, pentru a recupera apoi din terenul pierdut, pana la 4,63 unitati/euro.

Cursul de referinta afisat vineri de BNR a coborat a cincea zi la rand, pana la 4,2484 lei/euro, dupa o apreciere a leului cu peste doi bani (0,56%) fata de ziua precedenta, minim neatins din 9 februarie, cand BNR afisa o cotatie de referinta de 4,2450 lei/euro.

Fata de dolarul american, cursul de referinta publicat vineri de BNR marcheaza o depreciere a monedei nationale cu 2 bani (0,64%) pana la 3,1676 lei/dolar, de la nivelul de joi, de 3,1474 lei/dolar.

Pe pietele internationale, moneda americana a fluctuat in prima faza in jurul nivelului de 1,3550 dolari/euro, pentru ca, dupa ora 11, ora Romaniei, sa se scumpeasca semnificativ, pana la 1,3266 unitati/euro. La 17:25, euro era cotat la 1,3298 dolari.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de vineri, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 10,06% pe an, in scadere fata de cel din sedinta anterioara, de 13,56% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a scazut la 10,62% pe an, de la nivelul de joi, de 14,33% pe an.

Dobanzile interbancare la depozitele pentru o zi de tip overnight au coborat semnificativ, la 10% pe an, in jurul dobanzii de politica monetara, de 10% pe an.

"Piata s-a mai linistit, iar declaratiile guvernatorului de ieri (joi n.r.) au creat asteptari foarte mari jucatorilor din piata", a mai spus Birle.

Banii primiti de Romania de la FMI, respectiv 8,5 miliarde euro in 2009 din totalul de 12,95 miliarde euro, vor suplimenta rezerva internationala a BNR, ceea ce ar putea permite o reducere a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta percepute bancilor, de la nivelul actual de 40%, cel mai ridicat din UE.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a dat joi semnale privind o eventuala reducere a RMO in perioada urmatoare, insa diminuarea se va face "extrem de gradual", in prima faza doar din perspectiva compozitiei rezervelor minime pentru pasivele in valuta. Astfel, Isarescu a spus ca "ar fi intelept" ca BNR sa excluda pasivele pe termen lung la calculul rezervelor minime obligatorii.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#leu, # curs, # apreciere, # fmi, # isarescu, # rmo, # bnr , #stiri BNR