Inflatia, cel mai scazut nivel din ultimii doi ani

Joi, 10 Septembrie 2009, ora 11:04
1628 citiri
Inflatia, cel mai scazut nivel din ultimii doi ani

Rata anuala a inflatiei a coborat in august la 4,96%, sub asteptari, iar fata de iulie preturile de consum au scazut cu 0,19%, pe fondul ieftinirii semnificative a alimentelor si al cresterii usoare a preturilor la marfurile nealimentare si servicii, arata datele publicate, joi, de Institutului National de Statistica (INS), precizeaza NewsIn.

Un nivel atat de scazut al ratei anuale a inflatiei nu a mai fost atins din august 2007, cand indicele anual al preturilor de consum a fost tot 4,96%.

Analistii consultati de NewsIn se asteptau ca inflatia anuala sa accelereze usor in august, plasandu-se in intervalul 5,1% - 5,3%, in conditiile in care cursul de schimb a fost relativ stabil si nu au existat presiuni semnificative pe preturile alimentelor, marfurilor nealimentare sau serviciilor.

In iulie, rata anuala a inflatiei a fost de 5,06%.

Preturile de consum au scazut in august cu 0,19% fata de cele din iulie, in conditiile in care marfurile alimentare s-au ieftinit cu 1,06%, marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,34%, iar tarifele la servicii au urcat, in medie, cu 0,32%, mai arata datele Institutului National de Statistica (INS).

De la inceputul acestui an, in cosul de consum al romanilor, pe baza caruia INS calculeaza inflatia, alimentele au o pondere de 37,58%, marfurile nealimentare de 44,05%, iar serviciile cantaresc 18,37%.

Cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate in august la oua (2,19%), apa, canal si salubritate (1,44%) si combustibili (1,34%). In general, in august, alimentele s-au scumpit nesemnificativ ori s-au ieftinit, cu exceptia oualor, potrivit INS.

Astfel, preturi ceva mai mari au fost platite pentru margarina, respectiv cu 0,40% mai mult, si pentru miere, cu 0,35% mai mult decat in iulie.

In schimb, fructele proaspete s-au ieftinit cel mai mult, cu 12,36%, urmate de cartofi, cu 1,61%, si de ulei, cu 1,14%.

Pe partea de marfuri nealimentare, in afara combustibililor, alte produse care s-au scumpit peste media acestei grupe sunt tutunul si tigarile, cu 0,71%.

Preturile la energie electrica, termica si la gaze au stagnat fata de luna anterioara, potrivit Statisticii.

La servicii, chiriile au scazut, in medie, cu 0,02% in august, dar de la inceputul acestui an au urcat cu 2,71%.

Transportul urban a fost in august mai scump cu 0,64% fata de iulie, abonamentul de radio si de televiziune cu 0,34%, serviciile de reparatii auto, electrice si lucrari foto, cu 0,33%, iar ingrijirea medicala, cu 0,31%.

Cresterea medie a preturilor de consum din intervalul septembrie 2008 - august 2009 fata de precedentele 12 luni - indicator care conteaza in criteriile nominale de convergenta la zona euro - a coborat in august la 6,4%, de la 6,6% in iulie, iar inflatia determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) a coborat tot la 6,4% de la 6,6%.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) tinteste pentru finalul acestui an o inflatie de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), iar ultima sa prognoza indica un nivel al inflatiei de 4,3% la finalul lui 2009, revizuita usor in scadere fata de nivelul estimat anterior.

Si Fondul Monetar International (FMI) ia in calcul o inflatie de 4,3% la finalul acestui an.

De asemenea, BNR a revizuit in scadere prognoza pentru inflatia de la finalul anului viitor, de la 2,8% la 2,6%, in conditiile in care tinta pentru sfarsitul lui 2010 a fost stabilita tot la 3,5%, plus sau minus un punct procentual.

 

#inflatie, # preturi consum, # chirii, # alimente, # marfuri nealimentare , #stiri BNR