Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Inflatia anuala a urcat in iulie la 7,14%

Inflatia anuala a urcat in iulie la 7,14%

Preturile de consum au inregistrat o crestere lunara de 2,58% in iulie, iar rata anuala a inflatiei a urcat de la 4,38% in iunie la 7,14%, ca urmare a majorarii TVA la 24%, cele mai semnificative scumpiri fiind inregistrate la tigari, fructe si legume si transportul prin CFR, reiese din datele INS, transmite Mediafax.

Inflatia s-a incadrat in estimarile analistilor intervievati de MEDIAFAX, care au anticipat un nivel intre 1,8% si 3,4% pentru luna iulie, in conditiile in care BNR vedea un impact din majorarea TVA de 2,9% pe o perioada de trei luni.

Pe componente, cresterea preturilor din iulie a fost determinata in mare parte de marfurile nealimentare, care au urcat cu 3,1% fata de luna precedenta, si servicii, unde s-a operat o majorare de 2,6%. Preturile marfurilor alimentare au urcat cu 1,9%.


Pe segmentul marfuri nealimentare, cele mai mari majorari de preturi s-au inregistrat la tigari, de 9,47%, si energie electrica si gaze, de 4,2%. O crestere de peste 2% a mai fost operata la combustibili, in timp ce pentru celelalte grupe de produse nealimentare majorarile de preturi s-au situat intre 0,37% si 2%.


La categoria alimente, cea mai mare crestere de pret, de 6,6%, a avut loc la loc la fructe.


De asemenea, cresteri mai mari de preturi s-au inregistrat la ulei, slanina si grasimi, de 3,29%, paine si produse de franzelarie, de 2,5%, si bauturi alcoolice, de 2,44%. Cea mai mare parte a alimentelor au consemnat majorari de preturi de pana in 2%, la oua si legume inregistrandu-se chiar ieftiniri.


Pe segmentul servicii, transportul prin CFR a avut cea mai mare scumpire, de 5,54%, urmat de apa, canal si salubritate, unde tarifele s-au majorat cu 5,33%, si telefonie, cu cresteri de 4,75%. Pentru restul serviciilor, cresterea tarifelor s-a mentinut sub 2%.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 796 ori
Citeste mai multe despreinflatie anuala bnr