Creditul neguvernamental a scazut in iunie cu 0,5%, la 198,05 miliarde de lei

Joi, 23 Iulie 2009, ora 12:23
827 citiri
Creditul neguvernamental a scazut in iunie cu 0,5%, la 198,05 miliarde de lei

Soldul creditului neguvernamental s-a situat la finele lunii iunie la 198,056 miliarde lei, in scadere cu 0,5% fata de mai, dar mai mare cu 11,2% comparativ cu valoarea de la jumatatea anului trecut, potrivit datelor publicate, joi, de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Astfel, scaderea creditului neguvernamental a incetinit pentru a patra luna consecutiv, respectiv de la 2,1% in martie, 1% in aprilie si 0,7% in mai.

Creditul in lei s-a diminuat in iunie cu 1,2%, iar imprumuturile in valuta, exprimate in lei, au fost constante, se arata intr-un comunicat al bancii centrale.

Cresterea soldului creditelor cu 11,2% comparativ cu perioada similara a anului trecut s-a datorat avansului de 1,1% al componentei in lei (-4,5% in termeni reali) si cu 19,4% al componentei in valuta exprimata in lei (exprimata in euro, cresterea creditului in valuta a fost de 3,5% ).

Creditele acordate in lei gospodariilor totalizau la sfarsitul lui iunie 39,6 miliarde lei, in scadere cu 1,1% fata de mai, dar in urcare cu 4,1% fata de aceeasi luna din 2008.

In ceea ce priveste imprumuturile in valuta acordate populatiei, soldul acestora era de 59,98 miliarde lei, cu 0,2% mai mare decat la finele lunii mai, si cu 22,7% peste suma de la sfarsitul perioadei similare din 2008.

Referitor la imprumuturile pentru companii, soldul a scazut cu 1,4% pe segmentul lei, la 41,32 miliarde lei, si cu 0,2% in valuta, la echivalentul a 57,15 miliarde lei, relateaza Mediafax.

In rate anuale, creditele acordate de banci persoanelor juridice au scazut cu 1,6% pe componenta de lei dar au crescut cu 16% pe cea in valuta.

Pe de alta parte, soldul creditului guvernamental (al administratiei centrale, administratiilor locale, administratiilor sistemelor de asigurari sociale) a crescut in iunie cu 10,7%, la 36,74 miliarde lei.

La finele lunii iunie, soldul imprumuturilor guvernamentale a inregistrat o crestere de 232% (213,6% in termeni reali) comparativ cu perioada similara din 2008. 

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#BNR, # credite, # companii, # imprumuturi , #stiri BNR