Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cinteza, BNR: un faliment bancar este posibil

Cinteza, BNR: un faliment bancar este posibil

Bancherii au calculat ca vor acumula pierderi de cel putin 450 mil. euro din cauza aplicarii Ordonantei de Urgenta nr. 50 din 11 iunie, care prevede printre altele plafonarea la cel mult 1% a comisionului de rambursare anticipata, inclusiv pentru creditele acordate in trecut. 

Unele banci risca sa ajunga cu solvabilitatea - principalul indicator de prudenta urmarit de BNR - sub pragul minim de 8% din cauza pierderilor determinate de aplicarea noilor reglementari privind creditele pentru consumatori, care le vor diminua veniturile, spune Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din BNR

Pentru prima data dupa aproape un deceniu in care sistemul bancar a avut constant o stare buna de sanatate, supraveghetorul-sef al BNR spune ca un faliment bancar "este posibil".

Cinteza citeaza un studiu realizat de Asociatia Romana a Bancilor (ARB), din care reiese ca sistemul bancar va incheia anul cu o pierdere considerabila. 

"Daca la neperformanta determinata de masurile luate pentru corectarea deficitului bugetar se adauga si efectele Ordonantei de Urgenta, ARB a calculat ca se ia o pierdere pe sistem de 450 mil. euro pana la final de an. Sunt banci la care solvabilitatea scade sub 8%", afirma Cinteza. 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1974 ori
Citeste mai multe desprebnr cinteza comision faliment rambursare