Boc: Impreuna cu BNR, se monitorizeaza atent situatia Italiei si a Greciei

Joi, 14 Iulie 2011, ora 15:18
993 citiri
Boc: Impreuna cu BNR, se monitorizeaza atent situatia Italiei si a Greciei

Executivul, impreuna cu BNR, monitorizeaza atent situatia tarilor europene aflate in dificultate, declara joi Premierul Emil Boc, precizand ca Romania ar fi ajuns intr-o stare mult mai grava decat a Greciei daca Guvernul nu ar fi realizat echilibrele bugetare. 

"Impreuna cu BNR se monitorizeaza atent aceasta situatie si speram ca ea sa ramana sub control. Evident, suntem si noi dependenti ca tara a UE de ceea ce se intampla in Europa, avem insa avantajul ca noi ne-am facut o parte din teme anul trecut si am luat masurile necesare pentru a asigura echilibrul bugetar si stabilitatea finantelor tarii", a spus Boc, citat de NewsIn.

"Romania nu este de talia Italiei, Portugaliei, Spaniei, Greciei sau alte tari de acest fel din UE, Romania este o economie care a intrat recent in UE, iar daca noi nu am fi realizat echilibrele bugetare cu siguranta pozitia noastra ar fi fost si mai grava decat aceea a acestor tari din UE, care astazi trebuie sa ia aceleasi masuri, uneori chiar mai dureroase decat am luat noi", a spus Boc la o dezbatere organizata de reprezentantii IMM-urilor.

Premierul a mai afirmat ca in acest moment "Romania nu-si poate permite niciun fel de excese", iar stabilitatea leului in raport cu euro si dolarul se dovedeste a fi un obiectiv esential care a fost realizat prin acordul cu FMI.

Boc a amintit de instabilitatea leului din anii 1996 - 1997, cand de la o luna la alta raportul leu-dolar s-a dublat sau chiar s-a triplat.

"Astazi, ne speriem cand are loc de la o zi la alta o fluctuatie in interiorul unui ban, ganditi-va ce s-ar fi intamplat daca vorbeam de majorarea sustantiala a raportului dintre euro si leu, ce probleme suplimentare ar fi fost pentru firme si pentru cetatenii Romaniei cu credite in valuta.

E un ajutor pe care indirect l-am oferit, dar despre care foarte putina lume vorbeste. Cu ce cost? Cu costul restructurarii statului, a aparatului bugetar si a realizarii acelor masuri agreate cu CE si FMI, a fost un efort pe care l-au platit toti romanii, dar acel efort acum in ultima instanta isi arata roadele", a explicat premierul. 

#boc, # boc bnr, # boc italiza, # boc grecia , #stiri BNR