BNR: Salariile bugetarilor pun presiune pe inflatie

Luni, 10 August 2009, ora 09:10
1368 citiri
BNR: Salariile bugetarilor pun presiune pe inflatie

Salariile din sectorul public sunt considerate de catre Banca Nationala a Romaniei un factor de presiune in crestere asupra inflatiei.

"Pornind de la valori foarte ridicate in primele doua luni ale anului, ritmul anual de crestere a costurilor unitare cu forta de munca in industrie s-a redus cu incepere din luna martie.

Astfel, desi nu au fost in intregime eliminate, presiunile inflationiste ale costurilor salariale, acumulate in perioadele anterioare, s-au atenuat semnificativ in sectorul industrial. Pe ansamblul economiei insa, aceste presiuni sunt inca pronuntate, datorita influentelor provenite din alte sectoare, cu deosebire cel public", se arata in raportul asupra inflatiei realizat de BNR in luna august.

In luna iunie 2009, rata anuala a inflatiei a atins nivelul de 5,86 la suta, in scadere cu 0,85 puncte procentuale fata de luna martie (6,71 la suta).

Potrivit raportului citat, in cursul trimestrului al doilea, impactul declinului cererii agregate asupra ritmului de crestere a preturilor de consum a devenit mai vizibil, producand efecte semnificative inclusiv asupra componentelor dominate in mod obisnuit de influenta factorilor de natura ofertei, cum ar fi preturile combustibililor si cele ale produselor alimentare.

--------------------

CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro

--------------------


"In cadrul grupei preturilor volatile, principala influenta favorabila asupra ratei inflatiei a provenit din partea preturilor combustibililor, efectele contractiei cererii si ale aprecierii in trimestrul al doilea a leului fata de dolarul SUA, dominandu-le pe cele ale cresterii catre sfarsitul perioadei a cotatiilor petrolului pe piata internationala. Dinamica preturilor marfurilor alimentare a fost, de asemenea, favorabila", mai arata sursa citata.

Desi semnificativa, reducerea in trimestrul II a inflatiei de baza ajustate apare a fi relativ lenta avand in vedere ritmul contractiei cererii agregate.


Manifestarea cu un decalaj a dezinflatiei, observata pana in prezent, reflecta, pe langa posibile efecte ale incertitudinii ridicate, persistenta unor rigiditati structurale in economia romaneasca, manifestate pe unele segmente ale pietelor bunurilor si serviciilor, ale pietei muncii si ale cheltuielilor bugetare.

"Scenariul de baza al proiectiei curente plaseaza rata anuala a inflatiei IPC la sfarsitul anului 2009 la nivelul de 4,3 la suta, cu 0,1 puncte procentuale sub cel prognozat in Raportul asupra inflatiei din luna mai 2009.

Pentru sfarsitul anului 2010 se prevede reducerea ratei inflatiei la 2,6 la suta, nivel situat atat sub cel al tintei centrale - 3,5 la suta -, cat si sub valoarea prognozata anterior, de 2,8 la suta", se arata in raportul Bancii Centrale.

 

 

#bnr, #salariile, #bugetari, #inflatie , #stiri BNR