Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BNR: Perspectivele arata consolidarea procesului de dezinflatie

BNR: Perspectivele arata consolidarea procesului de dezinflatie

Perspectivele arata consolidarea procesului de dezinflatie, dar si mentinerea incertitudinilor legate de evolutiile mediului extern, ale fluxurilor de capital, ale preturilor administrate, precum si ale unor preturi volatile, potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR), transmite NewsIn.

In consecinta, banca centrala va ajusta gradual conduita politicii monetare, tinand cont de aceste evolutii si in contextul aplicarii angajamentelor asumate de autoritatile din Romania in cadrul acordurilor de finantare convenite cu institutiile internationale, se arata intr-un comunicat al BNR.

Procesul de dezinflatie va continua in perioada imediat urmatoare, astfel incat rata anuala a inflatiei se va apropia de tinta stabilita, sustine BNR.


Accelerarea dezinflatiei in conditiile mentinerii ratei dobanzii de politica monetara si a unei volatilitati moderate a cursului de schimb al leului se traduce intr-o intarire a conditiilor monetare reale in sens larg, de natura sa sprijine convergenta inflatiei catre obiectivele stabilite pe termen mediu, potrivit comunicatului bancii centrale.


In conditiile unei scaderi pronuntate a preturilor volatile ale produselor alimentare si ale disiparii treptate a efectului de runda intai generat de majorarea TVA in iulie 2010, rata anuala a inflatiei a scazut pentru a treia luna consecutiv, pana la nivelul de 4,25% in luna august a.c. comparativ cu 7,93% in luna iunie.


De asemenea, rata anuala a inflatiei de baza CORE2 ajustat a coborat la nivelul de 2,92% in luna august comparativ cu 4,74% in luna iunie, se mai arata in comunicat.


Reluarea cresterii economice a continuat, dar intr-un pas incetinit, pe fondul inrautatirii apetitului global fata de risc si al perspectivelor cresterii economice la nivel mondial, precum si al sporirii incertitudinilor privind evolutia crizei datoriilor suverane din zona euro, apreciaza BNR.


Dinamica productiei industriale si a exporturilor s-a temperat, in timp ce revigorarea creditului acordat sectorului privat, in special a imprumuturilor in moneda nationala, ramane modesta.


Este insa de asteptat ca tendinta de incetinire a redresarii economiei romanesti sa fie temporar contracarata in a doua parte a anului curent de performantele agriculturii, potrivit analizei bancii centrale.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1151 ori