BNR: FMI si CE ar putea sa impuna Romaniei conditii de neacceptat

Miercuri, 11 Martie 2009, ora 11:54
2337 citiri
BNR: FMI si CE ar putea sa impuna Romaniei conditii de neacceptat

Exista si posibilitatea ca masurile impuse pentru pachetul de finantare externa sa fie de neacceptat pentru Romania, a declarat economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, care a apreciat ca "fie vom lua bani si de la Comisia Europeana si de la FMI, fie de la niciuna" dintre cele doua institutii.


"Exista si posibilitatea ca masurile impuse sa fie de neacceptat. Dupa cum stiti deja, Comisia Europeana conditioneaza partea sa de imprumut de un acord cu FMI al statului respectiv. Fie vom lua bani de la ambele institutii, fie de la niciuna", a mai spus Lazea, in cadrul unui seminar bancar.

Intrebat care ar fi structura ideala a pachetului de imprumuturi negociat de Romania, economistul-sef al BNR a spus ca nu exista o impartire optima, exemplificand in acest sens prin acordurile deja incheiate de Ungaria si Letonia.

"Nu exista o structura ideala, daca ne luam dupa exemplele Ungariei si Letoniei, pentru care proportiile au fost diferite", a afirmat Lazea, care nu a precizat suma la care s-ar putea ridica imprumutul total.

Ministerul Finantelor Publice a anuntat oficial marti ca autoritatile romane au in vedere accesarea de asistenta financiara externa pe termen mediu, decizia fiind deja comunicata CE, iar incepand de miercuri o delegatie a FMI isi incepe vizita de lucru in Romania.

Romania nu merita sa ii fie scazut ratingul de tara, dar nu va afecta negocierile cu FMI

De asemenea, economistul sef al BNR crede ca ratingul de tara sub investment grade, pe care Romania il are dupa retrogradarea "nemeritata" de catre Fitch si S&P, nu ar trebui sa afecteze negocierile cu FMI.

Romania este singurul stat din Uniunea Europeana care se afla, in prezent, la categoria "junk", respectiv sub nivelul investment grade, dupa ce a fost retrogradata, spre finalul anului trecut, de catre agentiile de rating Fitch si Standard & Poor's.

 

HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat recent trei noi smartphone-uri sub marca proprie: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse. În cadrul unei întâlniri online care a avut loc pe 17 aprilie, Adam Ferguson,...
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
#BNR, #Lazea, #FMI, #CE, #Romania, #imprumut, #finantare externa, #conditii, #masuri , #stiri BNR