Bancile ar putea ajunge sa aiba o extralichiditate

Miercuri, 24 Iunie 2009, ora 09:39
1589 citiri
Bancile ar putea ajunge sa aiba o extralichiditate

Mentinerea expunerii bancilor straine pe Romania la nivelul lui martie 2009 ar putea crea prea multa lichiditate in piata, in conditiile de creditare actuale, a declarat, marti, pentru NewsIn, directorul directiei de stabilitate financiara din cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Ion Dragulin, precizeaza NewsIn.

"Conform acordului de la Viena, bancile trebuie sa isi mentina expunerea pe Romania la nivelul lui martie, dar daca analizam conditiile de creditare din prezent, bancile ar putea ajunge sa aiba o extralichiditate, multi bani pe care sa nu aiba in ce-i investi", a spus Dragulin.

El a explicat ca mentinerea expunerii se refera nu numai la bancile sucursale, ci si la investitii pe piata de capital sau asigurari.

Totodata, el a mentionat ca pot fi gasite unele solutii pentru ca banii sa ramana in tara.

Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania, declara pe 20 mai ca bancile au discutat pe 19 mai la Bruxelles despre posibilitatea emiterii unor instrumente de investitii in euro pe piata romaneasca, precum eurobonduri si swap valutar, in conditiile in care mentinerea expunerii poate fi ingreunata de scaderea cererii de credite.

El a precizat ca discutiile au avut loc sub forma unui "gentlemen's agreement" si nu s-a pus problema unor conditionalitati, pentru ca nimeni de la Ministerul Finantelor Publice nu a fost prezent la intalnire.

Anterior, reprezentantii a noua banci - Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, UniCredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank - s-au intalnit la Viena cu oficiali ai Fondului Monetar International (FMI) si ai Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Bancile straine s-au angajat sa isi mentina expunerea pe Romania avand ca reper nivelul de la finalul lui martie 2009.

Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
#banci, #bnr, #creditare, #dragulin, #lichiditate, #stabilitate , #stiri BNR