Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Buffett mai alege un succesor necunoscut la conducerea Berkshire Hathaway

Buffett mai alege un succesor necunoscut la conducerea Berkshire Hathaway

Berkshire Hathaway a anuntat extinderea echipei care ii va succeda directorului general Warren Buffett dupa retragere, al doilea membru urmand sa fie managerul de fond de investitii Ted Weschler, care se va alatura grupului la inceputul anului urmator, informeaza Mediafax.

Potrivit Berkshire, Weschler si Todd Combs, care lucreaza in cadrul grupului de anul trecut, vor administra intregul portofoliu de investitii si pasive dupa retragerea lui Buffet, posibil ajutati de un al treilea manager. Al treilea membru al echipei nu a fost, inca, anuntat. Pentru o perioada Combs si Weschler vor administra parti mai mici din investitiile grupului.

Portofoliul de investitii al Berkshire totaliza 52,36 miliarde de dolari la 30 iunie, potrivit unor documente transmise bursei din SUA.

Weschler, la fel ca si Combs, a atras atentia prin rezultatele bune obtinute in urma investitiilor, in timp ce a ramas in afara atentiei de pe Wall Street. Managerul, care lucreaza in statul american Virginia, a obtinut un randament de 1.236% in ultimii 11 ani, potrivit investitorilor.

O serie dintre cei mai cunoscuti biografi ai lui Buffet, dar si persoane cu greutate din industria fondurilor de investitii au declarat pentru Reuters ca nu-l cunosc pe Weschler si nici rezultatele acestuia.

Situatia este similara cu cea a numirii lui Combs anul trecut.

La numai cateva momente dupa ce unul dintre cele mai mari mistere din sectorul financiar a fost clarificat, iar Weschler a fost numit ca probabil membru al echipei care ii va succeda lui Buffet, acesta a revenit la activitatile obisnuite si se afla la biroul companiei Peninsula Capital Advisors, pe care a fondat-o in 1999, vorbind cu investitorii, a afirmat seceratra acestuia.

Interesul lui Weschler pentru Warren Buffet, care este director general si manager financiar al conglomeratului Berkshire, cu afaceri de la inghetata la asigurari, a crescut de ceva timp, noteaza Reuters.

Potrivit jurnalistei Carol Loomis, prietena de mult timp a lui Buffet, Weschler a platit milioane de dolari pentru a lua masa cu Buffet in ultimii doi ani.

Dar, spre deosebire de multe persoane care participa la licitatia anuala organizata de Buffet in folosul unei organizatii caritabile, Weschler a insistat sa ramana anonim si a cerut mutarea pranzului din restaurantul din New York unde este organizat de obicei. in schimb, Weschler s-a intalnit cu Buffet "pe teritoriul" acestuia in Omaha.

In ultimii ani, presiunea asupra lui Buffet a crescut pentru a asigura un plan de succesiune aplicabil in momentul in care investitorul de 81 de ani nu va mai conduce grupul. Atributiile de manager de investitii ale lui Buffet vor fi impartite dupa retragerea acestuia, insa numele de pe lista succesorilor sunt secrete.

In timp ce Buffet cauta manageri talentati in toata lumea, Weschler administra un portofoliu foarte concentrat, cu plasamente precum Direct TV, DaVita, companie cu activitati in domeniul centrelor de dializa, si Liberty Media.

In total, acesta avea la sfarsitul trimestrului al doilea investitii in mai putin de 12 companii listate, potrivit documentelor transmise bursei. Managerul nu este, insa, obligat sa anunte date despre actiunile pe care face speculatii financiare.

Weschler, 50 de ani, are o diploma in economie, fara licenta, obtinuta la Universitatea din Pennsylvania, unde a studiat, cativa ani, si Buffet.

Inainte de a-si incepe cariera de investitor in Virginia, Weschler a lucrat la o compania de materiale speciale si produse chimice W.R. Grace, unde a ajuns la un moment dat asistent al vicepresedintelui.

Calea mutarii la Berkshire a fost deschisa la pranzul din acest an, cand Buffet i-a propus lui Weschler sa se mute la compania din Omaha.

"Vroiam sa accepte, dar nu ma asteptam sa ajung foarte departe cu aceasta idee. Ted va face, fara indoiala, multi bani la Berkshire. Dar obtinea deja multi bani cu fondul sau. Poti sa-si dai seama de situatie din sumele lictate pentru pranzurile caritabile. Asa ca banii nu erau un motiv pentru el", i-a spus Buffet jurnalistei Carol Loomis.

In Charlottesville, orasul in care are sediul compania lui Weschler, acesta, impreuna cu sotia sa, au sprijinit mai multe actiuni caritabile, de la un festival de film pentru tineri la donatii pentru o organizatie care construieste case pentru comunitatile sarace.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1684 ori