Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cum reuseste Ungaria sa iasa din criza

Cum reuseste Ungaria sa iasa din criza

Ungaria va iesi cu bine din recesiunea globala si va deveni lider din punctul de vedere al sanatatii fiscale. Analistii de la Bank of America Merrill Lynch apreciaza ca masurile aspre impuse de Guvern dau roade.

Tara a beneficiat de un acord de 20 de miliarde de euro cu Fondul Monetar International, care a fortat-o sa taie cheltuielile si a impus mai multe taxe, pentru a indeplini conditiile cerute de institutia financiara. Astfel, anul viitor, Ungaria va avea un surplus de 1,3 procente, potrivit estimarilor.

"Restrictiile fiscale au contribuit la declinul economic al Ungariei. Insa, din acest motiv, va fi liderul fiscal, anul viitor", a declarat Radoslaw Bodys, economist specializat pe Europa Centrala si de Est de la Bank of America Merrill Lynch Global Research.

Potrivit spuselor sale, in 2011, Ungaria va fi, probabil, una dintre putinele tari mari din lume care vor putea relaxa fiscalitatea, in timp ce restul vor fi nevoite sa impuna restrictii.

"Din acest motiv, Ungaria este, pe termen lung, o tara foarte interesanta si cu o capacitate de crestere foarte mare", a spus Boyds. Pentru 2011, economistul estimeaza o crestere de cinci procente.

Adoptarea euro poate fi realizata oricand

Previziunile pozitive asupra situatiei fiscale inseamna, printre altele, ca are cele mai mari sanse dintre tarile din regiune sa adopte moneda euro.

"Sincer, cred ca Ungaria ar putea face acest lucru oricand. Cred ca este posibil sa intre in mecanismul ratei de schimb chiar anul viitor, cu siguranta inaintea Poloniei", a spus Boyds.

Potrivit estimarilor premierului ungar, Gordon Bajnai, deficitul bugetar va scadea de la 3,9 procente din produsul intern brut, in acest an, la 3,8 procente din PIB, in 2010. De asemenea, economia se va contracta cu 6,7 procente in 2009 si cu 0,9% in 2010, urmand sa revina la crestere in 2011.

Ungaria se va afla in al cincilea an de reduceri ale cheltuielilor, iar, incepand din 2006, statul a crescut treptat taxele si a redus subventiile, pentru a reduce deficitul bugetar, cel mai mare din Uniunea Europeana la acea vreme.

Potrivit analistilor, cresterea economica va incepe in urmatorii ani, dupa ce autoritatile vor relaxa masurile fiscale, in timp ce alte tari vor fi obligate sa renunte la pachetele de stimuli financiari acordati in timpul crizei, ceea ce inseamna taierea cheltuielilor.

"Economia va creste, in timp ceinflatia si deficitul fiscal vor ramane foarte scazute. Acest lucru le va permite o crestere si mai accentuata in 2011, pentru ca vor putea sa reduca taxele in acel an", a explicat Boyds.

Ungaria, cea mai mare crestere din Europa

Potrivit analistilor Bank of America Merrill Lynch, Ungaria are potentialul de a deveni tara europeana cu cea mai mare crestere, intrecand Polonia.

"Anul viitor, cred ca Polonia va ramane pe locul intai, estimand o crestere de 3,5 procente pentru acest stat si de 0,2 procente pentru Ungaria. Insa lucrurile s-ar putea inversa in 2011", a spus Boyds.

Polonia este singura tara membra UE care a evitat recesiunea, productia crescand cu 1,1 procente in al doilea trimestru si, probabil, va ajunge la nivelul anual de 0,9 procente.

In 2010, economia sa se va majora cu 1,2 procente, potrivit estimarilor guvernamentale.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1044 ori