Volksbank: Deprecierea leului, determinata de factori interni si externi

Luni, 14 Mai 2012, ora 18:30
1418 citiri
Volksbank: Deprecierea leului, determinata de factori interni si externi

Deprecierea monedei nationale fata de euro a avut la baza tensiunile de pe piata externa, incertitudinile cu privire la evolutia economiei romanesti, precum si pericolul masurilor populiste, a declarat pentru NewsIn economistul-sef al Volksbank, Melania Hancila.

"In ultima vreme, leul s-a aflat sub presiune de depreciere, in special ca urmare a tensiunilor de pe piata externa, incertitudinilor cu privire la evolutia economiei romanesti, dar si pericolului masurilor populiste. Aceste majorari salariale si stimulii preelectorali nu sunt vazuti bine de catre investitori si, atunci, chiar si investitorii locali mizeaza pe o depreciere a leului. Practic, sunt mai multi factori care au dus la o depreciere constanta a cursului", a mentionat Hancila.

Aceasta a subliniat ca luni "nu s-a intamplat nimic deosebit fata de ceea ce a fost vineri, doar ca referinta BNR s-a stabilit ceva mai sus".

"Practic, nivelurile de astazi (luni, n.r.) au fost deja atinse vineri si s-a inchis in aceasta zona de 4,43 - 4,44 lei/euro. BNR a lasat cursul destul de liber, chiar daca a intervenit cu volume foarte mici. BNR va interveni la un moment dat, dar se pare ca accepta aceasta depreciere si nu incearca sa lupte cu ea si probabil ca 4,45 va fi un nou nivel", a mai spus Hancila.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat luni un curs de referinta de 4,4373 lei/euro, un nou minim istoric pentru moneda nationala, cu 0,24% mai mare fata de sedinta precedenta, iar dolarul american a crescut in raport cu moneda nationala, ajungand la 3,4479 lei/dolar.

#depreciere leu factori, #cauze depreciere leu , #Curs valutar