Nou minim istoric pentru leu! Pana unde va ajunge cursul valutar?

Luni, 14 Mai 2012, ora 18:01
2382 citiri
Nou minim istoric pentru leu! Pana unde va ajunge cursul valutar?

Cursul valutar a atins luni un nou minim istoric de 4,4373 lei/euro, cu 0,24% mai mare fata de sedinta de vineri, cand inregistrase o valoare de 4,4265 lei/euro. Analistii contactati de Business24 sunt de parere ca aceasta tendinta va continua pentru ca situatia este tulbure in Europa, iar Romania va schimba politicile bugetare si fiscale.

"Tendintele de depreciere sunt de mai multa vreme, de luni de zile. In ultima vreme s-a accentuat aceasta tendinta, dar important este ca nu vine ca o surpriza, majoritatea agentilor economici a avut timp sa-si faca ajustarile necesare si cred ca si in cotninuare impactul va depinde de viteza cu care se deprecieaza cursul", este de parere analistul financiar Aurelian Dochia.

In opinia acestuia, piata valutara este amenintata de socuri de proportii avand in vedere tulburarile politice si economice din Grecia.

"Situatia din Grecia este una speciala. Se discuta tot mai mult despre faptul ca Grecia ar putea sa iasa din zona euro. Daca acest lucru se intampla, va fi un soc de proportii foarte mari, care va pune presiune rapida pe toate tarile, probabil ca si pe Romania, desi nu suntem in zona euro si nici nu suntem foarte dependenti de Grecia decat prin intermediul bancilor grecesti. Socul va fi foarte mare si in privinta cursului. Este posibil sa asistam la o depreciere rapida", mai spune analistul.

In opinia acestuia, in cazul in care Grecia va parasi regiunea europeana, cursul va atinge pragul de 5 lei/euro. In caz contrar, tendinta de scadere va continua pana la sfarsitul anului.

Cu toate acestea, analistul nu crede ca BNR poate interveni intrucat o lupta impotriva deprecierii ar insemna automat o epuizare a rezervelor, in valoare de 30 de miliarde de euro.

"Ar fi absurd ca aceste rezerve sa fie folosite pentru a incerca sa mentii un curs care nu este validat de piata. BNR poate sa ia masuri punctuale ca sa atenueze impactul deprecierii, deci s-o faca sa se desfasoare pe un termen mai lung. BNR nu s-a opus deprecierii cu orice chip ci a incercat sa aplatizeze, sa faca aceasta depreciere sa se desfasoare pe o perioada mai lunga de timp. In felul asta agentii economici au timp sa se mai pregateasca, sa-si faca ajustarile necesare.

BNR nu poate face altceva exceptand situatia in care in Grecia se intampla o catastrofa. Probabil ca mai multe tari vor introduce chiar controalele fluxurilor de capital. Va fi o experienta dramatica in primul rand pentru greci, dar vor fi si altii loviti", mai spune Aurelian Dochia.

Speculantii au dat iarasi navala

Exportatorii se bucura, insa sunt constienti de faptul ca actualul curs valutar este de utilitate doar pentru moment pentru exportatorii romani.

"Aparent ar trebui sa fim bucurosi la aceasta evolutie a cursului, dar ne inspaimanta faptul ca dupa deprecieri vin aprecierile de curs. Nu cred ca aceasta este valoarea reala a monedei nationale. Continuam sa speram intr-o stabilizare cat mai rapid cu putinta a cursului de schimb", declara presedintele Asociatia Nationala a Importatorilor si Exportatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu, pentru Business24.

Seful ANEIR isi aminteste ca acum cativa ani, cursul valutar a fluctuat de la o valoare de 4,2 lei/euro la 3,11 lei/euro, moment in care jumatate din exportatorii romani si-au tras obloanele.

"N-as vrea se repete aceeasi situatie. Ne dorim ca cursul de schimb sa-si mentina o marja cat mai mica de variatii. In ultimii doi ani, cand am fost campionii Europei la exporturi ne-am bazat si am solicitat BNR sa vegheze la o variatie a cursului intre 4,1-4,3 lei/euro, care a fost un curs mai putin influentat de speculatii valutare ci generat de schimburile de valuta ale importatorilor si exportatorilor.

Atunci, speculatorii fugisera de pe piata, mai reprezentau 10-20% din valoarea zilnica a schimburilor. Iata ca acum, vad ca au dat iarasi navala, speculantii sunt activi pe piata valutara din Romania si asta poate genera variatii care nu sunt de folos", mai declara Mihai Ionescu.

Peste 70% din exporturile romanesti au loc in zona comunitara, unde tensiunile se accentueaza. De aceea, seful ANEIR spune ca exportatorii romani si-au indreptat atentia catre zone precum Africa, SUA, Zona Golfului, spatiul ex-sovietic si spera ca in perioada urmatoare sa devina mai activi si in China.

"In luna aprilie pe zona zona extra-europeana avem o crestere a exporturilor de 16,3%", mai spune acesta.

Evolutia leului, un lucru normal?

"Este normal sa apara anumite fluctuatii. Aceste fluctuatii sunt generate in general de traderi, de comerciantii de valute, care vad in orice modificare de genul celei care are loc acum in Romania, o trecere la un nou Guvern, o posibila oportunitate de a specula si de a face niste bani.

Lucrurile nu sunt deloc neasteptate sau spectaculoase. Este un lucru normal. Important este ca dupa ce trece aceasta perioada sa vedem ca se revine la nivelurile anterioare ale cursului de schimb", declara presedintele CEC Bank, Radu Ghetea, la inceputul lunii mai.

Acesta preciza ca o astfel de evolutie a cursului a avut loc si in anii anteriori, cand au fost schimbari de guverne. "Dupa aceea, lucrurile s-au calmat. Aceste varfuri raman ca momente de referinta", mai spunea Ghetea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#minim istoric leu, #curs valutar leu euro, #curs valutar euro, #curs schimb valutar, #minim istoric moneda nationala , #Curs valutar