Spania recapitalizeaza Bankia, dupa ce banca a anuntat pierderi semnificative

Duminica, 02 Septembrie 2012, ora 12:58
1799 citiri
Spania recapitalizeaza Bankia, dupa ce banca a anuntat pierderi semnificative

Spania va injecta capital in Bankia dupa ce banca nationalizata a anuntat o pierdere de 4,45 miliarde de euro in cea de-a doua jumatate a acestui an.

Fondul de salvare al bancii spaniole, FROB, va injecta in urmatoarele doua saptamani o suma cuprinsa intre patru si cinci miliarde de euro in Bankia, cel de-al treilea creditor al Spaniei, a spus un oficial spaniol, citat de Bloomberg.

Alocarea acestui capital reprezinta un avans la suma pe care Bankia o va primi in cadrul planului de reorganizare care urmeaza sa fie finalizat in octombrie, au spus reprezentantii FROB.

In luna mai, Bankia a solicitat un ajutor de 19 miliarde de euro.

Analistii spanioli se asteapta ca Bankia sa anunte pierderi financiare semnificative pentru acest an.

Rezolvarea problemelor Bankia i-a determinat pe investitori sa se concentreze asupra costurilor implicate de sprijinul creditorilor spanioli si a determinat guvernul sa caute ajutor financiar extern.

Spania traieste un tsunami economic: Care sunt efectele

Guvernul spaniol a stabilit vineri o serie de masuri pentru a restructura industria bancara, inclusiv utilizarea unei banci a creditelor neperformante care va prelua activele imobiliare toxice de la creditori si le va vinde in urmatorii 10 - 15 ani.

Creditorii Spaniei detin aproximativ 180 miliarde de euro in active imobiliare cu probleme, anunta Banca Spaniei.

Autoritatile europene au conditionat acordarea ajutorului financiar catre Spania de emiterea unor proceduri de rezolvare a problemelor creditorilor care sa limiteze valoarea taxelor platite de contribuabili.

Masuri incluse in cadrul celei de-a treia reforme a sistemului financiar

Reforma financiara anuntata ieri de Spania va aduce aceste tari beneficii economice pe termen lung si mediu, iar procesul de rezolvare a problemelor sistemului bancar este in plina desfasurare, a spus premierul Mariano Rajoy.

In cea de-a treia reforma a sistemului financiar din acest an este inclusa si o masura care permite ca fondul de salvare al Bankia, FROB, sa aiba autoritatea de a restructura alte banci cu probleme financiare. Fondul va putea sa preia datorii de pana la 120 miliarde de euro in 2012, a spus ministrul Economiei, Luis de Guindos.

Bancile spaniole au inregistrat o evolutie pozitiva dupa ce ministrul Economiei a anuntat detaliile privind infiintarea si activitatea bancii care va prelua activele toxice (bad bank).

Afacerile Banco Santander, cel mai mare creditor al Spaniei, au crescut cu 6%, iar cele ale Banco Sabadell SA au avansat cu 10%. Afacerile Bankia au inregistrat un avans de 6,3%.

Imprumuturile toxice au crescut la 11% in iunie de la 7,63% in decembrie. Nivelul creditelor acordate in Spania a scazut cu 2,9% din decembrie.

Olli Rehn, vicepresedintele Comisiei Europene, a spus ca angajamentul Spaniei este acela de a netezi calea pentru injectia de capital aprobata in noiembrei.

"Sunt foarte multumit de declaratiile autoritatilor spaniole si europene, pentru ca acestea inseamna un ajutor considerabil pentru proiectul nostru", a spus Jose Ignacio Goirigolzarri, presedintele Bankia. "Acest lucru semnifica un angajament al acestor autortati fata de viitorul Bankia".

FROB va transfera fondurile catre banca mama Banco Financiero y de Ahorros, care la randul va recapitaliza Bankia SA.

Alte banci controlate de guvernul spaniol au anuntat de asemenea pierderi financiare mari.

Catalunya Bank a raportat o pierdere de 1,44 miliarde de euro in S2. Ministrul Economiei a declarat ca activele imobiliare toxice ale acestei banci vor fi trecuta catre banca creditelor neperformante (bad bank) inainte sa fie scoase la vanzare.

NCG Banco a anuntat o pierdere de 1,4 miliarde de dolari in prima jumatate a acestui an.

La inceputul lunii mai, Spania a preluat Bankia, incercand sa risipeasca temerile referitoare la capacitatea statului de a stabiliza sectorul financiar, la patru ani dupa ce sectorul a fost puternic lovit de prabusirea pietei imobiliare.

Spania a preluat Bankia, a patra mare banca a tarii

#Bankia ajutor financiar, #Spania recapitalizare Bankia, #recapitalizare Bankia, #ajutor financiar banci Spania , #Banci internationale