La cât timp este necesară înlocuirea anumitor piese ale mașinii?

Luni, 14 Noiembrie 2022, ora 19:48
575 citiri
La cât timp este necesară înlocuirea anumitor piese ale mașinii?
FOTO: pixabay.com

Durata de viaţă a unei maşini depinde de mai mulţi factori: stil de şofat, condiţii de infrastructură şi vreme, calitatea pieselor de schimb. Pentru maşinile noi, aflate în perioadă de garanţie, există un plan de service bine stabilit de producător sau dealer. După expirarea acestui interval, toată întreţinerea revine în responsabilitatea proprietarului. Iată care sunt perioadele de înlocuire a unora dintre cele mai solicitate piese auto:

Ulei şi filtre

Revizia de ulei şi filtre este cea mai frecventă. Despre uleiul de motor se spune că are rolul pe care îl joacă sângele în corpul omenesc. În ţara noastră, deoarece nu sunt schimbări radicale de climă între cele două mari sezoane calendaristice, uleiul de motor se înlocuieşte anual sau la parcurgerea a 15.000 de kilometri. Cu cât reduci din intervalul de timp între două revizii de ulei, cu atât prelungeşti durata de viaţă a motorului maşinii tale. Revizia anuală include schimbul de ulei şi înlocuirea filtrelor de aer, de ulei şi de carburant.

Anvelope

Anvelopele sunt printre cele mai solicitate consumabile ale maşinii tale. Gândeşte-te doar la faptul că reprezintă singura interacţiune dintre autovehicul şi suprafaţa pe care rulează. În condiţii de funcţionare optimă a sistemelor de direcţie şi frânare, uzura fiecărui cauciuc ar trebui să fie uniformă. Gradul de uzură a anvelopelor depinde în mare măsură de stilul de condus: manevrele agresive, demarajele lungi, frânarea sau schimbarea violentă de direcţie grăbesc tocirea cauciucurilor. Pe lângă martorii de uzură trebuie să urmăreşti şi indicele DOT, care arată data fabricaţiei anvelopei. Indiferent de adâncimea benzii de rulare, după 5 ani de utilizare cauciucurile pierd din proprietăţi şi trebuie înlocuite.

Plăcuţe de frână

Plăcuţele de frână sunt consumabile ce ţin de siguranţa ta, a pasagerilor care te însoţesc, a pietonilor şi a celorlalţi participanţi la trafic. De eficienţa lor depinde timpul de răspuns al maşinii la comanda de frânare. Pe măsură ce timpul trece şi numărul de kilometri creşte, plăcuţele se uzează şi îşi pierd din eficienţă. În general, producătorii recomandă înlocuirea plăcuţelor după parcurgerea a 30.000 până la 50.000 de kilometri. Cifrele sunt doar orientative şi se referă la condiţii bune de trafic, pe care nu prea le găsim în ţara noastră. Totul depinde de stilul de condus – dacă nu abuzezi de pedala de frână, poţi chiar să depăşeşti intervalul recomandat. Atât la Inspecţia Tehnică Periodică, dar şi la fiecare vizită în service, sistemul de frânare este printre primele verificate. Datorită importanţei lor pentru siguranţa în timpul deplasării, şi în cazul plăcuţelor de frână se recomandă înlocuirea pieselor originale cu piese de schimb de aceeaşi calitate.

Kitul de distribuţie

Distribuţia unei maşini are un rol esenţial în gestionarea schimbului de gaze din cilindrii motorului. În funcţie de marcă şi model, distribuţia poate fi operată de curele sau de un lanţ. Indiferent de variantă, kitul de distribuţie face parte din categoria consumabilelor. Cureaua de distribuţie se înlocuieşte după parcurgerea a 90.000 de kilometri sau la trecerea a cinci ani de la montarea ei. Argumentul este acelaşi ca în cazul anvelopelor: trecerea timpului duce la pierderea proprietăţii cauciucului. În cazul distribuţiei pe lanţ, intervalul este mult mai mare, ajungând chiar la 180.000 de kilometri sau zece ani de utilizare, însă costurile sunt pe măsură.

Când vine vorba de întreţinerea maşinii, indicaţiile producătorilor sunt pur orientative. Gradul de uzură a componentelor depinde de mediul în care circuli şi de modul în care te comporţi la volan. Conduita preventivă duce la prelungirea duratei de viaţă a maşinii, în general. Esenţial este să respecţi vizita anuală în service pentru revizia de ulei şi filtre şi să mergi în acelaşi loc. Astfel, mecanicii care cunosc istoricul maşinii îţi vor comunica din timp ce urmează să schimbi la următoarea vizită.

6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
Diversitatea informațiilor și situațiile complexe fac ca unele întâlniri de afaceri să fie solicitante. Lucrurile se pot complica, iar tu ești mai puțin concentrat pe rezultatul final. De...
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
#masina, #piese auto, #inlocuire piese auto , #Stiri Auto