Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Declinul vanzarilor de autovehicule si motociclete a redus afacerile din comert cu 22% in februarie

Declinul vanzarilor de autovehicule si motociclete a redus afacerile din comert cu 22% in februarie

Cifra de afaceri in comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor a scazut puternic si in februarie, cu 22,2% fata de a doua luna din 2009, mai ales ca urmare a prabusirii vanzarilor auto, a anuntat vineri Institutul National de Statistica (INS), informeaza NewsIn.

Datele sunt ajustate in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate.

In serie bruta, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor a fost cu 22,4% mai scazut decat in februarie 2009.


Declinul s-a temperat insa fata de ianuarie, cand scaderea, in termeni anuali, fusese de 29,2%.


Comertul cu autovehicule, piese si accesorii aferente, intretinerea si repararea autovehiculelor s-a micsorat cu 33,8%, iar cel cu motociclete, piese si accesorii aferente, respectiv intretinerea si repararea acestora, cu 2,6%.


Pe de alta parte, afacerile din servicii de piata prestate populatiei, ajustate dupa zilele lucratoare si sezonalitate, au crescut cu 5,4% fata de februarie 2009, in special ca urmare a avansului afacerilor din hoteluri si restaurante cu 1,6%.


In serie bruta, cifra de afaceri din servicii pentru populatie a urcat in februarie cu 8% fata de a doua luna a anului trecut.


Fata de ianuarie, cifra de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor a crescut in februarie cu 0,7%, in date ajustate sezonier, respectiv cu 3,5% in serie bruta.


La randul lor, serviciile de piata prestate populatiei au sporit cu 3% fata de ianuarie, in serie ajustata, dar au scazut cu 2,3% in serie bruta.


In primele doua luni din 2010, cifra de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor a scazut in februarie cu 26%, in date ajustate sezonier, respectiv cu 26,1% in serie bruta.


In schimb, serviciile de piata prestate populatiei in primele doua luni ale acestui an au sporit cu 6,4% fata de perioada similara din 2009, in serie ajustata, respectiv 8,4% in serie bruta.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1618 ori