Autoutilitarele, responsabile pentru 25% din emisiile CO2 de pe drumurile europene

Vineri, 23 Mai 2014, ora 17:00
1249 citiri
Autoutilitarele, responsabile pentru 25% din emisiile CO2 de pe drumurile europene

Autoutilitarele sunt responsabile pentru un sfert din emisiile din transport, desi acestea reprezinta numai 3% din totalul vehiculelor care sunt in trafic, releva datele unei analize realizata de Federatia Europeana Transport si Mediu (T&E).

Potrivit sursei citate, intre anii 1990 si 2010, emisiile de CO2 ale autoutilitarelor au crescut cu 36% la nivelul Uniunii Europene /UE/. In acest sens, Comisia Europeana /CE/ a propus un instrument de masurare, certificare si raportare a emisiilor de CO2 ale acestor vehicule, in speranta ca o transparenta crescuta va accelera progresul.

"Eficienta consumului pentru autoutilitare a stagnat in ultimii 30 de ani, iar in timp ce SUA au stabilit rapid standarde pentru camioanele americane, Europa bate pasul pe loc. Standardele de eficientizare a consumului vor micsora costurile pentru carburanti, vor reduce importurile de petrol si vor diminua emisiile asociate schimbarilor climatice', a declarat William Todts, ofiter de politici publice in cadrul T&E.

Forul european a publicat, recent, strategia pentru emisiile de CO2 ale autoutilitarelor, care subliniaza nevoia urgenta de lua masuri pentru a reduce consumul de combustibil si emisiile tot mai mari ale acestor vehicule, fara sa propuna insa masuri concrete in acest sens.

"Costurile carburantilor reprezinta aproximativ 30% din cheltuielile transportatorilor, iar eficienta consumului este o preocupare - cheie pentru sectorul logistic. Introducerea unor standarde pentru autoutilitare ar putea imbunatati eficienta consumului cu pana la 35%, insemnand o economie de peste 14.000 de euro pe an pentru transportatori si reduceri masive de emisii. Pe durata de viata a vehiculului, economia realizata ar putea fi de pana la 150.000 de euro. Desi reprezinta doar 3% din vehiculele de pe drumurile europene, autoutilitarele sunt responsabile pentru 25% din emisiile din transport", se noteaza in concluziile raportului.

Europa a introdus standarde de economie de carburanti pentru automobile si autoutilitare, dar nu exista reglementari in privinta emisiilor de CO2 ale celor din urma, conform T&E.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#emisii autoutilitare, #consum autoutilitare , #Stiri Auto