Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cu cât scade autonomia mașinilor electrice iarna și cum poate fi extinsă în sezonul rece

Cu cât scade autonomia mașinilor electrice iarna și cum poate fi extinsă în sezonul rece

În cele mai reci zile de iarnă, autonomia mașinilor electrice poate fi inițial cu 40-50% mai mică, însă aceasta ar trebui să crească din nou pe măsură ce bateria începe să se încălzească.

Aceste procente diferă adesea în funcție de modelul mașinii și de temperatura arătată de termometre.

”Acum că noile modele au o autonomie de peste 250 de kilometri cu o singură încărcare, nu mai este cu adevărat o problemă”, spune Martin Archambault, purtătorul de cuvânt al Asociației Vehiculelor Electrice din Quebec, potrivit caaquebec.com.

Acesta mai susține că, atunci când temperaturile sunt negative, mașina ar trebui să fie încălzită înainte de plecare, adică să o conectați la stația de încărcare 20-30 de minute, fără să o porniți.

Publicația britanică Autocar a efectuat teste pe zece modele de mașini electrice pentru a face o comparație între vară și iarnă în ceea ce privește autonomia. Modelele echipate cu pompă de căldură au pierdut aproximativ 25% din autonomia oficială atunci când au rulat pe timp de iarnă, în timp cele fără pompă de căldură au pierdut aproximativ 34% din autonomia oficială.

Britanicii de la AAAA au făcut de asemenea teste și au observat o scădere a autonomiei cu până la 50% iarna, în funcție de model.

Părerile sunt împărțite, însă orice model de mașină electrică ar trebui să reziste și celei mai geroase zile de iarnă atâta timp cât drumurile pe care le parcurgeți într-o zi nu depășesc 80 de kilometri, mai arată sursele citate.

De ce se reduce autonomia mașinilor electrice iarna?

Majoritatea mașinilor electrice moderne folosesc baterii litiu-ion. În interiorul acestor baterii, încărcarea și descărcarea rezultă din mișcarea electronilor. Cu toate acestea, când vremea este rece, viteza de mișcare a electronilor încetinește, provocând ineficiențe. Acesta este motivul pentru care autonomia scade direct proporțional cu temperatura. Din motive similare, încărcarea mașinii durează mai mult când este frig, potrivit westphalec.com.

Cum să extinzi autonomia mașinilor electrice iarna

Există șase pași pe care îi puteți urma pentru a extinde autonomia mașinii electrice în sezonul rece, conform sursei citate.

1. Pre-condiționarea

Modelele mai noi de mașini electrice au funcția de pre-condiționare, adică procedeul prin care bateriile și habitaclul sunt aduse la temperatura optimă f ...citeste mai departe despre "Cu cât scade autonomia mașinilor electrice iarna și cum poate fi extinsă în sezonul rece" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 522 ori