Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Sarkozy vrea un plan european de sustinere a industriei auto

Sarkozy vrea un plan european de sustinere a industriei auto

Nicolas Sarkozy, seful statului francez, incearca sa prelungeasca seria de castiguri obtinute de presedintia franceza a Uniunii Europene (UE), solicitand un plan european de sustinere a industriei auto, comenteaza, in editia online, publicatia franceza Le Figaro.

Agasat de procesul "protectionismului" facut cu voce tare de Comisie Europeana (CE) si de unele state membre, Nicolas Sarkozy, a hotarat sa nu ramana indiferent, duminica, la summitul informal ce va avea loc la Bruxelles. Sarkozy ar trebui, totusi, sa abordeze intalnirea pe un ton optimist: unda verde asteptata de la Comisia Europeana pentru planul francez de sustinere a sectorului auto are mari sanse de a atenua tensiunile vii din ultimele saptamani, scrie Le Figaro.


Sarkozy i-a iritat, de altfel, profund pe oficialii de la Praga anuntand, in 9 februarie, ca planul francez de sustinere a industriei auto, de 7,8 miliarde euro, este conditionat de refuzul oricarei 'delocalizari' in "Cehia sau altundeva". Premierul liberal al Cehiei, Mirek Topolanek, al carui stat este primul producator de automobile din Europa de Est, denuntase la momentul respectiv "un protectionism" inacceptabil.


Publicatia franceza scrie ca reactia a deschis o cutie a Pandorei a criticilor antifranceze, reluate mai ales de alte tari est-europene, cum ar fi Slovenia unde, la fel ca in Cehia, se afla o uzina a companiei Peugeot-Citroen PSA. Aprobarea de catre Bruxelles a masurilor de sustinere a industriei auto decise de catre oficialii de la Paris, mai scrie Le Figaro, nu ar urma sa il 'deturneze' pe Nicolas Sarkozy de la revendicarea unui plan european pentru sectorul auto.


Seful statului francez a pledat, de altfel, pentru un astfel de plan in cursul unei vizite de joi de la o uzina a PSA. De asemenea, unele declaratii de la Palatul Elysee, sediul presedintiei franceze, aratau ca ar fi de dorit "o sustinere atat de mondiala pe cat se poate".


"Automobilele intereseaza intreaga Europa, exista uzine peste tot si exista cumparatori peste tot", scrie Le Figaro, citand declaratii de la Palatul Elysee. Publicatia franceza adauga ca aceleasi surse citate anterior au estimat ca "planul francez este in conformitate cu regulile pietei interne". Franta, de altfel, nu este singura in aceasta batalie.


Confruntate cu greutati economice accentuate, Spania si Italia prevad, de asemenea, masuri conditionate de mentinerea locurilor de munca de pe teritoriul lor, iar sase tari europene au inaintat la Bruxelles planuri de sprijin.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 3775 ori
Citeste mai multe despresarkozy auto criza