Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Nita: Este nevoie de facilitati pentru a convinge romanii sa cumpere masini romanesti

Nita: Este nevoie de facilitati pentru a convinge romanii sa cumpere masini romanesti


Ministrul Economiei, Constantin Nita, a declarat joi, la Craiova, dupa ce a vizitat fabrica Ford, ca in Romania este nevoie de "facilitati, de programe", pentru a convinge populatia sa cumpere masini produse in tara.

Un astfel de program ar putea fi destinat tinerilor, sustine ministrul Economiei, si ar permite acestora sa-si achizitioneze in conditii avantajoase un autoturism din productia interna.

Potrivit lui Constantin Nita, compania Ford a produs anul acesta 180.000 de motoare si 70.000 de autoturisme, dar din acestea, pe piata romaneasca, au ajuns numai 2%.

"In cifre, Ford inseamna, anul acesta, 180.000 de motoare, 70.000 de autoturisme din care, din pacate, pe piata romaneasca sunt 2% si asta nu este bine. Pentru a convinge populatia din Romania sa cumpere masini produse in tara este nevoie de facilitati, de proiecte. Cum este programul rabla, ar trebui un program pentru prima masina. Dau un exemplu. Iata, secretarul de stat pentru politici industriale sa gaseasca o formula pentru acest program prin care tinerii de 18-20 de ani sa-si poata cumpara masina romaneasca in niste conditii. Nu stiu, discutam de finantare impreuna si cu producatorul si asa mai departe: sa folosim poate mai mult leasingul, bancile sa dea drumul la creditare si sa se ocupe mai putin numai de titlurile de stat. Sunt multe lucruri care trebuie abordate, dar probabil ca aceste chestiuni vor fi detaliate, pentru ca avem si un comitet interministerial pentru promovarea industriei auto si vom face intalniri cat mai dese cu cei doi producatori de autoturisme din Romania", a spus Nita.

Ministrul Economiei a mai afirmat ca, desi s-a vehiculat ca ar urma sa vina un al treilea producator de autoturisme in Romania, pana in prezent Ministerul Economiei nu a primit nicio scrisoare de intentie in acest sens.

"Am auzit si eu aceasta chestiune. Deocamdata nu am nimic concret, scris, prin care cineva, printr-o scrisoare de intentie, sa faca cunoscut ca doreste sa se aseze in Romania. Daca exista un asemenea producator, din partea noastra va avea toata deschiderea si tot sprijinul", a afirmat ministrul Economiei.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1102 ori