VIDEO Chevron, implicata intr-un proces de miliarde de dolari in Ecuador. Vezi acuzatiile

Joi, 19 Decembrie 2013, ora 07:00
2665 citiri
VIDEO Chevron, implicata intr-un proces de miliarde de dolari in Ecuador. Vezi acuzatiile
Comunitatea Cofan (nord-estul Ecuadoruilui) este afectata de poluarea Amzonului. Sursa foto: Facebook

Scandalurile in care a fost implicati americanii de la Chevron in Romania nu sunt primele pentru compania petroliera. In Ecuador, spre exemplu, compania este acuzata ca a poluat Amazonul si este implicata intr-un proces de miliarde de dolari.

Militantii impotriva gazelor de sist din cadrul organizatiei Chevron Toxic au postat un film care arata problemele aduse de Chevron in bazinul fluviului Amazon, zona in care spun ca firma americana a deversat milioane de litri de apa toxica.

Deversarea deseurilor a dus la aparitia de multe probleme in randul populatiei, de la cancer la malformatii congenitale.

Problema vine de la Texaco, companie preluata de Chevron

In perioada 1964-1990, in zona Amazonului Ecuadorian, Texaco, grupul petrolier american ce a fuzionat cu Chevron, a deversat, pe langa apa toxica, si o cantitate imensa de petrol brut, si a ingropat in padurea ecuatoriala deseuri periculoase, care au fost lasate nesupravegheate.

Pentru a economisi bani, Texaco a ales sa foloseasca practici de mediu care nu mai erau de actualitate si nu a respectat standardele din industrie, fapt ilegale in Ecuador si Statele Unite, conform celor de la Chevron Toxic.

Rezultatele poluarii din acea perioada inca sunt resimtite si astazi, fiind considerate printre cele mai mari probleme aduse mediului inconjurator.

Zona contaminata din Amazonia, unde locuitorii se confrunta cu multe probleme, nu a fost nicodata curatat, iar resturile petroliere continua sa otraveasca ecosistemul padurii ecuatoriale.

Compania Chevron a fost gasita vinovata de justitia ecuadoriana si trebuie sa plateasca 19 miliarde de dolari pentru refacerea mediului, conform Chevron Toxico. Pentru a obliga compania sa plateasca daunele, au fost deschise alte procese in Canada si Brazilia, si sunt asteptat sa apara procese si in alte tari, mai spun cei de la Chevron Toxico.

Romanii protesteaza impotriva Chevron

In judetul Vaslui, au existat in ultima perioada mai multe proteste, unele soldate cu violente intre protestatari si jandarmi, fata de intentia companiei Chevron de a trece la exploatarea gazelor de sist in regiune. Mai multi cetateni din comuna vasluiana Pungesti au sustinut ca reprezentantii Jandarmeriei au comis o serie intreaga de abuzuri, dar si ca oamenii nu sunt lasati sa iasa din case fara sa fie perchezitionati si chestionati.

Compania americana Chevron a anuntat ca si-a reluat operatiunile de explorare din perimetrul Silistea, comuna Pungesti, judetul Vaslui, dupa ce lucrarile au fost sistate in urma violentelor dintre protestatari si jandarmi.

In week-end, institutia Avocatul Poporului a anuntat ca s-a sesizat din oficiu in legatura cu situatia din comuna vasluiana Pungesti in urma recentelor proteste de pe raza acestei localitati.

De asemenea, reprezentantii institutiei Avocatul Poporului s-au deplasat in comuna Pungesti, unde au discutat cu oficialitatile din cadrul primariei.

Chevron promoveaza gazele de sist in peisaje idilice

Chevron a pus in circulatie un film, in care o persoana din Pensilvannya, care locuieste intr-o zona unde sunt exploatate gazele de sist, incearca sa afle adevaratele probleme.

Shelly, mama, bunica, fermier si profesor si traieste alaturi de familia ei in zona, iar multiplele probleme ridicate au determinat-o sa se intereseze.

Concluziile din film arata ca fracturarea hidraulica nu aduce niciun risc major asupra mediului (apa, aer, sol)si nici a oamenilor sau a animalelor din imprejurimi.

Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Majorarea pensiilor de la 1 septembrie, după recalculare, deja pune presiune pe bugetul de stat.Și salariul minim pe economie urmează să fie majorat de la 1 iulie la 3.700 de lei brut. Însă...
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
#Chevron Romania, #chevron amazon, #poluare amazon , #stiri Amazon